Строги мерки от 28 декември в Германия заради Омикрон

22 Декември 2021 | 13:35
1 коментара
Общество
Строги мерки от 28 декември в Германия заради Омикрон

За да се ограничи бясното разпространение на вариантa Омикрон, канцлерът Шолц и министър-председателите на 16-те германски провинции се споразумяха за по-строги ограничения в частния и обществен живот.

В решението се обръща внимание на това, че Омикрон се разпространява с "невиждана досега скорост", която може да доведе до "експлозия на заразите". 

За да бъде предпазена Германия от тази "много критична фаза на пандемията", бе решено да се въведат нови мерки. Те ще влязат в сила най-късно на 28 декември.

Предвидени са сериозни ограничения на контактите между хората, включително и за ваксинирани и преболедували. От 28 декември нататък ще са разрешени частни събирания и тържества с най-много 10 души, като децата под 14 години не влизат в това число. Ако сред тях има неваксиниран човек, бройката на възможните лица се ограничава допълнително.

Надрегионалните масови мероприятия, в това число спортни и футболни срещи, ще се провеждат без зрители, а клубовете и дискотеките се затварят, танцовите забави са забранени, пише DW.

За всички срещи с лица извън собственото домакинство по Коледа и Нова година се препоръчва превантивно тестване, включително и на ваксинираните. Това важи особено за срещи с по-възрастни хора. Според преценките на института "Роберт Кох", опасността от зараза с Омикрон за неваксинирани е изключително висока, а за ваксинирани – висока. Единствено за хората с бустерна доза рискът се оценява като умерен.

На 7 януари е следващата среща на канцлера с министър-председателите на провинциите, на която е възможно да се приемат нови мерки срещу пандемията.

Добавени коментари

GosT публикува:
22 Декември 2021 | 15:17
Значи...боц,боц,боц,боц,боц,за сигурно и после пак боооц....бооооооц...за още по сигурно ...!

Добавете Вашия коментар

TOP