Страховито! Бедствие по Черноморието, със сирени евакуират хора

05 Септември 2023 | 15:10
0 коментара
Общество
България
Страховито! Бедствие по Черноморието, със сирени евакуират хора
Проливните дъждове предизвикаха потоп на морето - Царево и Ахтопол са под вода. Няколко човека в района на Царево имат нужда от помощ.

Това 
каза директорът Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов.



Част от тях са в къмпинг "Арапя", други - в къмпинг "Нестинарка". Екипи на пожарната са изпратени, за да ги изведат. Проблем в момента са високите води, заради които придвижването е трудно, каза Джартов.

Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами

По думите му в района продължава да вали. Високите води са разрушили няколко моста. Властите призовават хората да се качат на по-високи етажи.



В Царево не спират сигналите за наводнени улици, скъсани мостовезатворени пътища, което наложи обявяването бедствено положение.

 

БТА

 

Властите призовават хората да останат спокойни и да не се паникьосват. Разпоредена е евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони. 



Придошлите реки са предизвикали много щети по инфраструктурата. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец. Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами. 

 Екипи на Електроразпределение Юг работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, причинени от силния дъжд. Към 14:00 часа частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг "Нестинарка“.

Поради скъсан от бурята въздушен електропровод без захранване са селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово. 



Междувременно превърнаха общината в Лозенец в евакуационен център. В него са настанени гости на хотелите от района, които са докарани с екипи на пожарната. 

Кметът на Лозенец Женя Гандиева обобщи, че в момента на територията на населеното място няма хора в опасност. „Не е спряло да вали от 24 часа. Държа връзка с почти всички хотелиери. Всеки, който има нужда - винаги сме насреща”, обясни тя пред NOVA.

 

БТА

 

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, който увери министъра, че към момента няма бедстващи туристи, настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна.



На заседание на Кризисния щаб в Царево стана ясно, че протича евакуация на к-г Арапя, село Лозенец и к-г Нестинарка. Призовават се всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите, съобщиха от Общината.

 

Община Царево

 

Щабът реши, че се спира движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево, както и движението по пътя Синеморец-Ахтопол.

 

Община Царево

 

Спира се движението на автомобили в Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили. Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието.

По пътя за село Бродилово има срутена скала. Призовават се шофьорите да не предприемат пътуване. Пътят за село Фазаново е затворен за движение, поради преливане на реката и заливане на моста. Крайбрежната алея на Царево - кв. "Василико" е забранена за движение, поради скъсване на моста до плаж "Понтона".

 

БГНЕС

 

Създадена е организация за привличане на допълнителни сили и средства в района на Царево. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство /включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от областта и съседните области. На терен работят екипи на пожарната и полицията, съобщиха от МВР.

 

БГНЕС
 

 



Със сирени евакуираха населението в Царево. В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” първите етажи са залети. От МВР съобщиха за NOVA, че текат спасителни операции за хора в опасност. Има отнесени автомобили в морето.

В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация.



Това обяви кметът на Царево Георги Лапчев. „Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики - мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа без притеснение.

Притеснение има и в Созопол, въпреки призивите на властите за спокойствие. Хората, качени върху покриви на каравани и бунгала, ще бъдат извозени, когато високопроходимите превозни средства стигнат до тях.

Иначе градът е почти опразнен. Очаква се задръстване в следващите часове в посока Бургас и магистрала „Тракия”, след като много туристи още рано сутринта и снощи предприеха пътуване заради обилните дъждове.

Паднало дърво е станало причина за затварянето на пътя между селата Изгрев и Българи в община Царево. В района на село Граматиково има пропаднала земна маса и камъни. Към този момент на място има екипи, които да почистят платното за движение.


Лентата на пътя към Малко Търново е непроходима. Един сигнал е получен за паднало дърво в района на паркинг „Лилия“ в Приморско. На места в Бургаско продължава да вали дъжд. Данните на Информационната система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас“ (ИСУВ) не показват опасно покачване на нивата на реките и водоемите в общината. 



Oт Хидрометеорологична обсерватория Бургас съобщиха, че на места са отчетени значителни количества валежи през последните 24 часа. В село Кости за денонощие са паднали 207 литра на кв. метър дъжд. За сравнение средната месечна норма за септември за района е около 75 литра на кв. метър.



Интензивни валежи са регистрирани и в района на Малко Търново – около 108 литра на кв. метър, в село Граматиково - 155 литра на кв.м. и в град Ахтопол - 91 литра на кв. метър Не са регистрирани паднали градушки.



В област Бургас е обявен „оранжев“ код за интензивни валежи и силен вятър. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират, че над Черноморието облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна.



На много места ще има краткотрайни, по южното крайбрежие - временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е около 26°, а вълнението на морето 3-4 бала.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в заседанието на Кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона, съобщиха от правителствената информеционна служба.

Добавете Вашия коментар

TOP