Страхотна новина: Готови сме с лекарството, убиващо коронавируса!

30 Април 2020 | 20:23
0 коментара
Общество

Със съдействието на премиера Бойко Борисов страната ни е получила от Китай двадесет и пет килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат срещу Ковид-19 и от днес лекарството се произвежда в Бул Био. Първите 250 опаковки са произведени в сряда, когато и беше визитата на Борисов, казаха от дружеството. Бул Био е получило лиценз за производството на Хлороквин фосфат у нас.

Бул Био е към Националния център по заразни и паразитни болести и е изцяло държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

Директорът на дружеството д-р Кофинов благодари за помощта на министър-председателя и сподели, че дружеството притежава европейски сертификат за добра производствена практика, както и лиценз от СЗО.

Реклама

Обемите, в които се разфасова лекарството са точно съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, като Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози, които ще направят ще стигнат за 2500 пациенти при пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия.

От Бул Био представиха на премиера три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозни заболявания.

Първият проект есвързан с нова производствена линия за производство на БЦЖ ваксина, за която дружеството има лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно като ще достигне до 4 млн. ваксини.

Вторият проект е за увеличено производство и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини. Това е изключително важно за болните в най-тежко състояние и е от стратегическо значение за здравеопазването ни. Специалистите в дружеството работят с техника от 70-те години и обновяването на базата е много важно за продължаване на работата им. От Бул Био споделиха, че става дума за компенсация при загуба на кръв или вкарване в организма набор от антитела, които да помогнат на пациентите да се справят с дадена инфекция. Както е ни известно, лечението на Ковид-19 с прилагане на кръвна плазма от вече излекувани пациенти се прилага вече като метод в доста болници в Китай и Европа. Влятите имуноглобулини могат да неутрализират вируса при неговото достигане в организма или да влияят на имунната система срещу заразата. Според учени от предприятието, ще е необподимо да се натрупа определено количество донорска кръв от преболедували пациенти за да имаме достатъчно плазма с антитела. Изчислено е, че за нуждите на страната ни ще са необходими около 3000 оздравели пациенти за да се приложи т.нар. плазмено лечение. От Бул Био имат готовност и за производството на животинска плазма в коне за направата на препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Производството на тези животински серуми от конска плазма е много свито в световен мащаб и ако в България то бъде възобновено, страната ни ще може да придобие силни позиции на световните пазари, като за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Борисов в отговор на това посочикатегорично, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от Бул Био, защото те ще “спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания”.

Източник: Блиц

Добавете Вашия коментар

TOP