Страхил Христов: До края на месец март ще бъдат приемани заявленията за ползването на пасищата на територията на Национален парк „Пирин“

11 Март 2016 | 08:40
0 коментара
Общество
Страхил Христов: До края на месец март ще бъдат приемани заявленията за ползването на пасищата на територията на Национален парк  Пирин

В момента се подават заявления за ползването на пасищата на територията на Национален парк „Пирин“, както и получаването на разрешителни и всички други процедури, които са описани подробно в съответния план за паша за 2016 г. Това каза за „Фокус” Страхил Христов, директор на Дирекция Национален парк „Пирин“, във връзка с процедурата по подпомагане на стадата на паша от Национален парк „Пирин“.

По думите му, до края на месец март ще бъдат приемани заявленията за паша.

„Хората, които могат да бъдат допуснати до пасищата на територията на Национален парк „Пирин“ трябва да отговарят на определени условия. На първо място трябва да имат животни, за които пашата е разрешена, гражданинът трябва да е законен ползвател на пасищата, тоест години наред да се е възползвал от тази услуга, да е заявил такава дейност, да отговаря на ветеринарно-медицинските изисквания“, обясни Христов.

Той допълни, че тази програма е в рамките на пет или шест години и ако се реши тя да се удължи без издаване на разрешително това би довело до санкции от Разплащателната агенция.

„Интересът от пасищата на територията на парка е изключително голям, защото помощите които хората получават са добри и като цяло тази дейност става печеливша. За съжаление територията, с която ние разполагаме е ограничена и не може да бъде удовлетворено желанието на всички желаещи пастири, които искат да пашуват“, категоричен бе директорът и допълни че предимството на пасищата, намиращи се на територията на Национален парк „Пирин“ е, че те са във високопланински райони, което предполага, че остават до по-късно през годината свежи.

По думите му, в ниските части през лятото обикновено част от пасищата изсъхват, докато това във високите части на планината не се наблюдава.

„Затова още преди години, когато не е имало защитени територии, а и сега тези пасища се използват през лятото, за да може съответните животни да пасат свежа и сочна трева“, подчерта директора. Целта на проекта за паша на територията на Национален парк „Пирин“ е да се поддържа естествеността на тревните екосистеми в района на парка, които са определени като пасища в плана за управление“, коментира Христов и подчерта, че животните, които се допускат до пасищата на територията на Национален парк „Пирин“ са овце, крави и коне. Кози не се допускат, защото те са животни, които унищожават освен тревата и всички други растителни видове.

 

„Това е изключително опасно за територията на Национален парк „Пирин“, защото основното предназначение на парка е опазване на животинските и растителните видове на територията му. Именно пашуването на тревата е процес, който подпомага тази екосистема за нейното възпроизводство и запазване, когато това се извършва нормално“, заяви той.

По думите му, в определени моменти може да стане така нареченото самозалесяване, което е процес, застрашаващ самата територия. Именно за това се прави и наблюдението, което ние сме длъжни да извършваме непрекъснато при това пашуване.

„Когато има стада се запазва естествеността на екосистемата, защото в противен случай ако не се употребяват тези пасища може да се получи самозалесяване“, завърши Христов.

Добавете Вашия коментар

TOP