Страх от зараза: Вярващи не смеят да целуват иконите, църкви махат светената вода

07 Март 2020 | 13:13
0 коментара
Общество

Уплашени от коронавируса християни не смеят да целуват иконите в църквите, стреснати, че може да се заразят. Този ритуал е много ограничен в момента, хората се притесняват, признават свещеници пред репортер на Lupa.bg.

Заради риска от зараза в храмовете повечето вярващи вече само се прекръстват пред реликвите, без да ги докосват. Въпреки че духовниците уверяват, че светините пречистват заразата, мнозина не смеят да изричат молитвите си, както досега.

„Не целуваме иконите, защото в църквата влизат и много чужденци, дошли от страни, в които има много болни от новия вирус. Просто не смеем”, споделиха възрастни хора, които въпреки всичко продължават да ходят редовно на служби в храмовете.

В същото време в някои страни отделни църкви махнаха светената вода от мраморните съдове на входовете си и дори сложиха надписи, че временно вярващите няма да топят пръсти заради риска от зараза.

В Католическата църква въпросът с иконите по време на заразата не съществува, защото няма традиция реликвите да бъдат целувани.

„Ние нямаме този култ към иконите и християните не изразяват вярата си по този начин. Нищо в ритуалите ни не се променя, защото доколкото знаем, в България няма случаи на заразени”, обясни пред Lupa.bg свещеник от Католическата катедрала „Св. Йосиф”. Той увери, че всичко си е постарому и нищо в ритуалите в храмовете не е променено.      

Добавете Вашия коментар

TOP