Страх от нови мерки: Анулираме резервации за почивки, туроператорите в шах

17 Март 2021 | 12:13
0 коментара
Бизнес

Ще почива ли българинът извън дома си тази година за Великденските празници, когато се събират четири почивни дни – от 30 април до 3 май. Ако те се обединят и с Гергьовден – 6 май, то може да се получи дълга ваканция.

Каква е настройката обаче в хората предвид динамичността на пандемията, постоянно променящите се мерки и превръщащия се в устойчив навик да стоим все повече вкъщи.

Туроператорите и хотелите вече са изготвили празнични пакети, но има ли интерес към тях?

„Всичко всеки ден се променя – или затварят граници, или хората са поставяни под карантина. Хората се отказват от планирани пътувания”, коментира пред Кмета.bg представител на туристическа агенция.

Опасение от ново затваряне на границите

“Постоянно изготвяме пакети за различни празници, но интересът към тях е много слаб. Неяснотите са много – какви правила ще има в съотвените държави и как ще се развие пандемията. Туроператорите не можем да се ориентираме – не можем да запазим нито автобуси, нито самолети, нито хотели. Най-големите ни опасения в момента са за затварянето на границите и за издаването на нови правила с нови ограничения”, допълни още той.

Ново анулиране на резервации

„Тенденциите са, че и слабият интерес към пътуванията, който се забелязваше през последните месеци, приключва. Като причини виждаме очакванията в хората за нови ограничителни мерки и нарастващите числа в статистиките.

Последните дни всички резервации започнаха да се анулират. Тази година вече всички знаят, че здрав интерес имаше към дестинацци като Малдиви, Занзибар, Доминикана, Дубай и Египет. Пътниците имат очаквания от нас за компенсации за това, че ще трябва да стоят 10 дни под карантина”, коментираха от друга туристическа агенция.

Резервира се в рамките на месец по-рано

Хората все още правят дългосрочни планирания и резервират Last minute само когато цената е доста по-атрактивна. Въпреки това вече е доста намалено времетраенето за планирането. Преди, ако почивките за юни и юли се правеха през януари, сега резервират в рамките на месец по-рано.

Неизяснените периоди за ваканциите на учениците също имаха отражение. Имаше хора, които имаха резервирани пакети, но казаха, че ще ги анулират в момента, в който променят ваканцията на децата. След това реагираха с „оставяме ги, но ще ги променим, ако се влоши обстановката”. За хората е важно цената да е примамлива и да са много гъвкави условията за анулация.

Хотелите връщат пари на 100%

Това вече повечето хотели в България и чужбина го приеха като политика По нашето Черноморие има много хотели с възможности за анулации 1 ден преди датата на настаняване и възстановяване на 100% от сумата. Гърците също вече са доста по-гъвкави от миналата година.

По-високи цени в зимните курорти

Тази година обаче се наблюдава доста голямо завишение на цените в зимните ни курорти. Усеща се обаче и доста голям спад в пътуванията към зимните курорти. В хората се таи страх и всеки очаква поредните нови мерки, които да го спрат.

Голяма част от резервациите за Египет бяха анулирани. Искат промяна на датата или друга дестинация, за която няма карантина. Тези 10 дни им объркват плановете. Всички вече бяха приели негативния PCR тест като вариант, коментират представители на туристическите агенции.

Добавете Вашия коментар

TOP