Стотина молдовци, амбулантни търговци, са наели къщи за гости в Сапарева баня, тероризират съседите с крясъци и силна музика

27 Април 2022 | 07:02
0 коментара
Бизнес
Стотина молдовци, амбулантни търговци, са наели къщи за гости в Сапарева баня, тероризират съседите с крясъци и силна музика

Граждани на Молдова са наели цели къщи за гости в Сапарева баня и въртят търговия, без да плащат данъци. Паркират скъпите си автомобила на пътя или на тротоара, така че майки с детски колички няма откъде да минат. Музика и крясъци се чуват денонощно, оплакват се местни жители.

В неделния ден е имало бой и висока музика, но полицията не е реагирала.

Репортер на “Струма” отиде вчера на място. Бившият халф на ФК “Марек ” Калин Пехливански, който живее до двете къщи за гости, в които са настанени молдовци, разказа: В неделя, на Великден, в къщите за гости на нашата улица се събраха над 100 души. Почти всички молдовци, които са се настанили в Сапарева баня, се събраха в съседните 2 къщи, в които са се нанесли десетина семейства молдовци. Музиката кънтеше. По едно време се сбиха. Започна врява до небето. Дъщеря ми позвъни на полицията в Сапарева баня да дойдат да ги разтърват и да ги предупредят да намалят музиката. В съседните къщи има малки деца и хората се оплакват, че няма спокойствие от молдовците. Пристигнали двама полицаи уж да ги разтърват и да ги предупредят да намалят музиката, но най-възрастният молдовец прегърнал през рамото единия от униформените, говорили си нещо и полицаите си тръгнали с по една бутилка „Кока кола”, „Фанта” и нещо в торбичка. Музиката продължи до късно вечерта4, разказа К. Пехливански и продължи: „В къщите за гости не се прави проверка от полицията. Едни лица излизат, други идват, преспиват и си тръгват, не се знае какво става. Собствениците на къщите за гости, наети от молдовци, живеят в София. Идват от време на време да си нагледат имота. През вечер идва камион, пълен със стоки, разтоварва се и камионът си тръгва. Част от стоката веднага се товари в автомобилите на молдовците и на сутринта всички тръгват да търгуват с ножове, женски накити, бормашини, тенджери… Аз съм собственик на малък хранителен магазин, ако не издам касова бележка, ще ме скъсат от глоби, а тези хора плащат ли данъци, някой направил ли е проверка имат ли касови апарати. Аз не съм против собствениците на къщи за гости и те искат да изкарат по някой лев, но къде е полицията, къде е общината? Тези дни ще отида в полицията в Сапарева баня и ще опиша всичко, какво се случва, ще видя дали ще предприемат мерки”, заяви К. Пехливански. 

По двете улици до къщите за гости са паркирани скъпи автомобили с английска, молдовска и софийска регистрация.

Молдовците се движат на тумби в курортното градче и всяват  страх сред местните. Мъж на средна възраст разказа: „През вечер идва голям камион с молдовска регистрация и се стоварват  кашони със стока. На сутринта молдовците излизат с автомобилите си и продават в подлезите пред големите магазини в София. След няколко дни ще си тръгнат от Сапарева баня и ще отидат в Пловдив. Като почне сезонът по морето, ще отидат там. Държат се нас като с по-нисши същества, арогантни са, хвърлят отпадъци навсякъде, ако им направиш забележка, се държат грубо и псуват на руски.

В малкия хотел на председателя на ОбС в Сапарева баня Васил Маргин в центъра на градчето също са се настанили молдовци. Пред хотела на тротоара са паркирани БМВ Х5, „Мерцедес” и други марки автомобили с молдовска регистрация, видя репортер на „Струма”. От вътре се носеше силна руска музика.

Председателят на Сдружението на хотелиерите в Сапарева баня и бивш ОбС шеф в Сапарева баня Петър Чучуганов е приел гости от Молдова в  къщата си за гости, но се наложило да ги изгони. Ето какво заяви той: „Идването на молдовците в Сапарева баня беше като глътка въздух след отварянето и затварянето на хотели и къщи за гости по време на пандемията. В моята къща се бяха настанили 9 души от Молдова, но се наложи да ги изгоня. Счупиха хубав телевизор. Като си тръгнаха, установих липси на посуда, кърпи, чаршафи… Тази година за Великден нямаме много туристи, предполагам, че са предпочели съседна Гърция”, заяви П. Чучуганов.

78-г. Георги Кюнчарски също се оплака от наематели в къщата му за гости. Ето какво сподели той пред “Струма”: „Настанихме 7 души с децата им. Вместо по 50 лв. на стая, им намалихме на 30 лв. с идеята, че ще стоят по-дълго време, както те казаха, и затова им направихме отстъпка. Изгонихме ги. Климатикът пуснат, вътре топло, а той отворил и двата прозореца на стаята. Направих му забележка. Тормозеха ни по всяко време – ела да ми покажеш как се пуска кафемашината, ела климатикът не работи, а се оказа, че е набрал необходимата температура, и затова е спрял. Изчезнаха 12 чинии, от три комплекта вилици и лъжици останаха само 7 вилици, всичко откраднаха и ги изгонихме”, заключи Г. Кюнчарски.

Репортер  на “Струма” се опита да разговаря с няколко мъже от Молдова, но те категорично отказаха да отговорят на въпросите плащат ли наем, от колко време са в Сапарева баня, каква е целта на пребиваването им…

Младо момче отговори, че са на гости в Сапарева баня от два месеца и не плащат.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP