Стотици вярващи се стекоха в Рилския манастир

19 Октомври 2023 | 17:13
0 коментара
Общество
Благоевград
Стотици вярващи се стекоха в Рилския манастир
Стотици вярващи се стекоха в Рилския манастир в деня, в който се почита паметта на духовния закрилник на България, предаде репортер на "Фокус“.

На 19 октомври се отбелязва Отчовден – денят на Отеца, денят на всебългарския покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. И тази година свети Йоан събра в своя дом, в Рилската света обител, стотици поклонници. Божествената света литургия беше оглавена от Преосвещения игумен на обителта епископ Евлогий, а в съслужение с него бяха монаси от рило-манастирското братство и свещенослужители от различни епархии в страната. Съборният храм беше изпълнен до краен предел от благочестивите поклонници, мнозина от които приеха и свето причастие. След службата беше извършена и традиционната лития около храма.

Тържествено беше отбелязан и празникът на храм "Св. Йоан Рилски" в село Пиперков чифлик.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит за празника в Кюстендилска духовна околия бяха отслужени архиерейски богослужения от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, в съслужение с духовници от околията. Програмата завърши с водосвет за здраве и благословение на жителите на селото.

Миряни се поклониха пред светеца на неговото аязмо в село Раждавица, местността Стойна Лака. Лековитото аязмо, от което Свети Йоан Рилски е утолявал жаждата си е съвсем близо до пещерата, която Светецът обитава през последните 12 години от живота си.

Празникът беше отбелязан подобаващо и в Руенския манастир "Свети Йоан Рилски“ над село Скрино, недалеч от Бобошево. Смята се, че това село Скрино е родно място на светеца и че в манастира над селото той приел монашеско пострижение.

Добавете Вашия коментар

TOP