Стотици миряни се стичат в манастира в Хаджидимово на Гергьовден с надежда за изцеление

05 Май 2023 | 12:52
0 коментара
Общество
Благоевград
Стотици миряни се стичат в манастира в Хаджидимово на Гергьовден с надежда за изцеление

Стотици  миряни очаква манастира „Свети Великомъченик Георги“ в Хаджидимово на Гергьовден. Всяка година на 6-май християни и мюсюлмани изпълват храма и очакват да се докоснат до  чудотворна икона на Свети Георги с надеждата да получат изцеление.

От години вярващите казват,че който пренощува в нощта на Гергьовден и има силна вяра, то ще се сбъднат желанията му за решаване на здравословен проблем. Жени без рожби забременяват, болни оздравяват. Затова вярващи пристигат ден преди Гергьовден, за да си запазят места за нощно бдение в манастира.

 Манастирът е построен е през 1864 г. Опожаряван е два пъти. Но Чудотворната икона на свети Георги от XVIII век оцелява. Владишкият трон и иконостасът са възстановени по автентичен образец. Параклисът "Св. Димитър" на територията на манастира е изграден през 1979 г., като отвътре е изографисан от гоцеделчевски художник.

На Гергьовден тук се прави курбан за здраве и голям събор, а свещениците изкарват навън чудотворната икона, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление. В манастира свещениците си водят  дневник, в който са описани случаи на чудеса разказани им от миряни.

Освен българи, манастира е посещаван и от много гърци.

Добавете Вашия коментар

TOP