Стотици миряни почетоха в аванс Св. Лука на свещено място край село Брежани

16 Октомври 2023 | 09:04
1 коментара
Общество
Благоевград
Стотици миряни почетоха в аванс Св. Лука на свещено място край село Брежани

В местността „Райчов валог” в Горната махала на село Брежани, стотици миряни от селото и цялата симитлийска община почетоха в аванс  Св. Лука.

Едноименния малък параклис намиращ се край планинското село събра на общи трапези жители, потомци и гости за своя празник.

Слънчевото и топло време допринесоха още повече за хубавото настроение на събралите се край параклиса. Всички си пожелаха много здраве и все хубави поводи, на които да се събират заедно и да празнуват.

Възрастните жители на селото разказват, че мястото, където е параклиса е свещено и допълват, че някога там е имало църква от времето на Първата българска държава. 

 Параклисът край старото оброчище е изграден със съвместни усилия между жителите на планинското село и Община Симитли. Мястото също е било облагородено, така че да бъде приятно и удобно за всички, които в делник и празник решат да го посетят.

Отец Яне отслужи литургия в днешния неделен ден, след което освети вкусния курбан, приготвен и раздаден за здравето на всички присъстващи, а организаторите Георги, Спас и Величко Стефанови се бяха погрижили нищо да не липсва на присъстващите.

Празника бе уважен от Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апотолов, Вилимир Александров, Благой Стефанов, Иван Манчев, Николай Филимонов, кметският наместник на селата Сенокос и Мечкул Цветанка Илчова, кметският наместник на село Ракитна Стефан Костов, както много общественици и гости.

 













Добавени коментари

Ром от Брежани публикува:
16 Октомври 2023 | 09:30
Този Поли, ще премести и нова година по рано само и само да събере хората на жъта лимонада и слаба ракия! Нещо не му е много комфортно, както преди години! Ще се разбере на 29.10.2023г.

Добавете Вашия коментар

TOP