Стотици миряни почетоха Илинден в 150-год. Храм на Св. Илия в благоевградското село Селище

20 Юли 2017 | 13:34
0 коментара
Общество

 Стотици миряни се събраха днес по обяд в благоевградското село Селище за празника на гръмовержеца и светеца, единственият взет приживе на небето по Божията воля.

Черквата, наречена на светеца, е над 150-годишна, строена е по време на турското робство, на входа й Свети Илия е изобразен с меч в дясната ръка и свитък в лявата. Черквата е три-корабна базилика, паметник на културата.

Тук в Селище през 1901 г. Яне Сандански учредява комитет на ВМРО Службата води отец Ангел, църковна хористка бе съпругата му.

Черквата в Селище, разполовено от пътя Благоевград-ГКПП „Ст. Лисичково” на българо-македонската граница, е започната да се строи през 1862 г. Две години по-рано четирима християни-Стоян Малешевски, Иванчо Митов, Петър Белашов и Величко Георгиев поемат благородната инициатива за построяването на храм в Селище. Това им дело е увековечено за поколенията с надпис над южната врата на храма.

През 1861 г. е издадена султанска заповед и година по-късно със събраните от местното население средства започва строителството на черквата, майсторът й е от Банско. Първата служба в нея се провежда през 1864 г., а окончателно е завършена на следващата година.

За празника майсторите сготвиха седем казана агнешко, а към 13 часа започна раздаването на курбана, миряните се разположиха на масите под навеса и под сенчестите клони на ореха.

Черквата в Селище е третата „по възраст” в околията след тези в Благоевград и Логодаш, повечето от стенописите са добре запазени. Счита се, че са дело на банскалиите Михалко Голев и Димитър Сирлещов. В медальони на свода са изобразени Новозаветната Троица, Христос Вседържител и Свети Йоан Предтеча.

По северната стена е цикълът Страстите Христови, а по южната - Детство Иисусово, както и Страшният съд, продължена зад южния вход от Откровението на Йоан Богослов и 16 сцени от мъченията на грешниците, включително магьосница и жена, която говори в църква.

В най-долната зона са светци в цял ръст, между които и Светите братя Кирил и Методий. На парапета на женската църква са Рождество Богородично, Въведение Богородично и Успение Богородично. Самата галерия е богато украсена със сцени от „Шестоднева“ и старозаветните „Жертвите на Каин и Авел“ и „Каин убива Авел“, светци, монаси, жени светици, сред които Света Марина, Света Параскева, Света София и Вяра, Надежда и Любов.

Иконостасът е триреден - с осем царски, както и празнични и апостолски ред икони, също вероятно дело на Михалко Голев.

Знаем, че св. Илия е бил взет жив на небето, за да се върне в най-страшните времена на човешката история и да бъде Предтеча на Второто Христово пришествие. Единствен Бог знае каква тайнствена мисия е предопределил за безсмъртника Илия, отнесен на небето с огнена колесница. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: „Илия първом ще дойде и ще уреди всичко.”БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP