Стотици благоевградчани пред парламента: Румен Калайджиев се опита да ни предаде, като каза, че протестът се отлага, но ние дойдохме, за да си търсим правата

30 Януари 2020 | 08:09
3 коментара
Общество

Стотици благоевградчани днес се включиха в протеста на ресторантьорите и хотелиерите в столицата срещу наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите, която финансовият министър Владислав Горанов предишния ден обеща на среща с техни представители не да преработи, а само да отложи въвеждането й с 6 месеца.
Плакатите “5% ДДС за храните и сектора на общественото хранене”, “Равна ставка с хотелиерския бизнес”, “ДДС 20% = фалит”, “Исканията ни са икономически, не политически” и др. още през първите минути на протеста бяха заменени със скандирания “Оставка на правителството “Борисов 3”. Протестантите блокираха движението по бул. “Руски” и се стигна до сблъсъци с жандармерията. Бяха спрени с жива верига пред парадния вход на Народното събрание, докато вътре квесторите съветваха депутатите да не се приближават до прозорците. Към 13.00 часа охраната бе подсилена от още 3 автобуса с жандармерия, части за борба с безредиците на полицията и НСО. Полицията докара и автобус, снабден с камери за видеонаблюдение.
“Тук сме представители от всички заведения в центъра на Благоевград, зам. председателят на Асоциацията на ресторантьорите Румен Калайджиев, който е наш съгражданин, се опита да ни предаде, като каза, че протестът се отлага, но ние дойдохме, за да си търсим правата”, съобщи въодушевено по телефона управителят на едно от заведенията в Благоевград Сергей Лазаров, който бе заедно с колегите си Руси Диловски и Георги Бешев.
Хотелиерите и ресторантьорите имаха за днес предвиден протест, който трябваше да отпадне заради договореното отлагане на Наредба №18, но след като браншовите организации предишната вечер биха отбой, защото успели да постигнат все пак някаква договорка с министър Горанов, вчера управители на заведения, сервитьори, бармани, магазинери и др. си направиха собствена организация и се изсипаха в столицата. По-късно към тях се присъединиха и други представители на дребния и среден бизнес, и според депутати, наблюдаващи отдалеч, на площада е имало над 5000 души.
“Протестът трябваше да е по-мащабен, но след преговорите с министъра, които бяха горе-долу положителни за нас, част от колегите от Банско, Сандански и Петрич, които искаха да дойдат в София, въпреки пиковия момент в бизнеса им, се отказаха”, коментира за вестник “Струма” председателят на Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и туроператорите в Благоевград Павел Иванов. “Въпреки договорката, че наредбата ще се промени и влизането й в сила се отлага с 6 м., като виждам как се надигат на бунт всички, може и да се преработи бюджетът в частта за намаляване на данъка за ресторантьорите, въпреки твърденията на министъра, че няма как да стане, тъй като бюджетът вече е приет. Има много голямо недоволство в нашия регион, тъй като тук това е основен поминък на хората. Протестът щеше да е много по-масов, ако не бе подписано това малко споразумение, очакваше се от Благоевградска област да тръгнат близо 500 човека, заявени бяха автобуси, а много колеги се бяха уговорили да пътуват с леки автомобили.

Протестът не е политически, той е икономически и е подкрепен от най-голямата българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и от всички по-големи асоциации в България. Навсякъде в страните около нас ДДС е под 10%, само при нас е 20%, това е основното ни искане Напрежението е голямо и не се знае накъде ще избие”, коментира П. Иванов.
ЕКИП “СТРУМА”

Добавени коментари

Колега публикува:
30 Януари 2020 | 10:43
Тоя е подводница отвсякъде, сега като му спрем кранчето на топлата вода и хайде на село Ощава???
ЕЗЕРЕЦ Е БАСТУН публикува:
30 Януари 2020 | 08:25
Този боклук Румен езереца вчера саботира тръгването за протеста , требеше в 8 и 30 да тръгнат два автобуса от спирката на Млдежкия дом
браво публикува:
30 Януари 2020 | 08:22
Браво серги само така напред

Добавете Вашия коментар

TOP