Стоян Божинов, ВМРО: Управляващите превърнаха община Петрич в Дисниленд

23 Март 2017 | 14:39
3 коментара
Общество

Областният управител Валери Сарандев е разпоредил проверка по заявлението на председателя на ВМРО – Петрич, общински съветник и кандидат за депутат от коалиция „Обединени патриоти“ Стоян Божинов, с което той сигнализира, че не са предприети действия от страна на петричка община за изпълнение на решението на местния Общински съвет от 30 юни тази година за присъединяването на ВиК – Петрич към Асоциацията по водоснабдяване и канализация – Благоевград. Със заявлението си Божинов поиска проверка законен ли е договорът на управителя на петричкото общинско предприятие Илиян Ушев, не се търси отговорност за задълженията на дружеството, не се упражнява контрол върху качеството на водата, Общински съвет проявява бездействие по отношение на финансовия контрол върху дружеството.

Областният управител Сарандев уведоми с писма за разпоредената проверка  кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, и доктор Лена Павлова, директор на РЗИ – Благоевград. Съгласно разпореждането на губернатора, Божинов и Областната управа трябва да бъдат уведомени за резултатите от проверката до 24 март тази година.

„Някои хора поради продължителната си безнаказаност не искат да повярват, че са в тотална издънка, и разпространяват слухове, че всичко около тях е наред, а изпратените от ВМРО сигнали са измислена работа. Иска им се да е така, но освен това и лъжат хората, че са невинни души. Не е така, и това тепърва ще бъде видяно от всички. Всички ще видят и почувстват, че в тази държава законите важат и за лъжците и далавераджиите. ВиК не е единственият проблем на община Петрич. Има още куп проблеми: санирането на блоковете, зимното нехайство по поддържането на улици и пътища, дупките по илиците и пътищата в общината, увеличените данъци за гражданите, които крепят общинския бюджет, незаконната сеч на дърва…“, каза днес Стоян Божинов. Той отговори на няколко въпроса.

– Господин Божинов, какво става в Община Петрич?

– Сегашните управляващи превърнаха общината в Дисниленд. Провеждат се само празнични факелни шествия и заря след заря приблизително около всяка значима историческа дата. Обесването на Васил Левски  бе отбелязано не на самата дата 19 февруари, а на 17 февруари – за да имало деца от училищата, защото 19 бе в неделя, и учениците нямало да дойдат. Денят на Освобождението от турско робство Общинска администрация – Петрич отпразнува не на историческия 3 март, а на 2 март. Многолюдни шествия с факли, но дали са искрени, от сърце? Не! Всичко това се прави от тщеславието много хора да видят кмета на общината и неговите приближени колко големи патриоти са. Но патриотизмът изисква честност и искреност, не търпи пози, а пък скъпите зари в това сложно време приличат на необявена обществена поръчка за много пари, само и само наш човек да усвои тези пари. Нещо като на гол тумбак чифте пищови с муниции от джоба на данъкоплатеца.

Не мога да не призная, че отбелязването на 19 февруари се получи много добре, но не на датата. А преди датата се правят само помени. Управляващите общината се представиха като шумни патриоти с общински пари. Колко струваше зарята на 3 март в Петрич? Никой не казва.

– Ще има ли саниране в община Петрич, в която до сега е саниран само един блок?

– В община Петрич няма да има саниране. Дано не съм лош пророк. Служителите на общината не успяха да подготвят и да проведат безупречни процедури за обществена поръчка, така че тези процедури да не могат да бъдат атакувани успешно и спрени. След обжалване Комисията за защита на конкуренцията върна на почти начален етап процедурата за саниране на много от блоковете, защото общинската комисия по провеждането на търговете не си е свършила работата както трябва. Бившата министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова спря временно сключването на договори за саниране в България, може би защото е знаела какво става. А какво става, това ясно го каза Служебното правителство – че парите за саниране са изчезнали, и прекрати санирането. Кой е виновен – гражданите, фирмите или работниците в саниращите фирми? Или управляващите на ниво община Петрич и държава? Мисля, че е вярно второто. Саниране в Петрич е съмнително да има, чудя се само защо продължават да го обещават?!

– Вие постоянно питате. Питахте и за „Синята зона“ в Петрич? Имате ли представа какво се случва там?

– Питах кмета на общината какви са приходите от „Синята зона“, докато за скобите на нарушителите отговаряха хора от ВМРО. Отговорът – тези момчета са докарвали по 16 000 лева на месец приходи на общината. Проверих и другото – след преместването на двете момчета от ВМРО на друго място новите отговорници за скобите носят по 11 000 лева приходи на месец. С 5 000 по-малко, а уж ги сложиха там, за да носят по-големи приходи?! Това е драстично намаляване. Очаквам в скоро време „Синята зона“ да заработи на загуба – както ВиК, например.

– А във Вик има ли нещо ново?

– Има нови данни за задълженията на това общинско дружество. Те вече са 1 500 000 лева. По същия начин и „Синята зона“, която беше най-добре работещата общинска структура, ще започне да губи. Като и други общински фирми. От зеленчуковото тържище до село Кърналово приходите са както при предходното общинско управление, което толкова много критикувахме, и като което всички обещаваха да не работят. Така наречената борса до Кърналово има двама управители, и двамата са членове на ГЕРБ. Сега е същият хаос с входните билети и движението, както при предишните управляващи на общината.

Да се върнем към ВиК, чиито задължения растат лавинообразно. 1 500 000 лева задължения означават, че всеки от жителите на общината, заедно с бебетата, дължи по около 25 лева, за да се изплатят тези задължения. Или 4 членно семейство ще се бръкне с около 100 лева. Това плюс ежемесечната такса за вода. Аз наричам тези пари таен „данък ВиК“, с който ни облагат, без да ни питат.

– Какво е състоянието на улиците и пътищата в общината?

– За селата по този въпрос дори не е нужен коментар, защото в някои от тях изкърпване на настилката няма от 20 години. Струва си обаче да припомним, че тази зима в община Петрич въпреки проведената и възложена поръчка нямаше и зимно поддържане на улиците и пътищата. Някой ако каже обратното, значи живее е тропиците. След тази зима останаха огромни дупки в настилката на пътища и улици. Кога ще бъдат закърпени тези дупки?

Първомай е най-плащащото за вода село. Но има чести аварии. Въпросът е – кога ще се смени остарелият водопровод, което ще намали разходите на ВиК, и ще намали разходите за изкърпване след авария? Просто трябва да бъдат намерени 200 000 лева. Но откъде?

Големият проблем е, че общинските фирми в Петрич са превърнати в хранилка за партиите. Там се назначават строго партийни хора, за това няма пари, няма печалба за общината от тези фирми. Драстичното е, че Община Петрич се издържа само от увеличаване на данъците на гражданите. Не приходите от общинските фирми, а увеличените данъци на гражданите трябва да подпират бюджета, според управляващите в момента.

Много е тревожен и фактът, че за година и половина след последните местни избори Община Петрич няма одобрен и завършен нито един европейски проект. Наблюдаваме пълен провал в обществените поръчки. Различни приближени фирми правят тук прозорец, там врата, там тоалетна чиния. Работи се на парче, без стратегия, без големи проекти. Капка по капка, троха по троха. И така – капка по капка – джобове пълнят.

– А ще има ли Петрич градски парк?

– Едно време имаше един виц:  партиен агитатор прави събрание в едно село. И казва: другарки и другари, вашият въпрос е решен – във вашето село чешма няма да се прекарва. Това е и моят отговор за парка.

Но пък в Петрич имаме раздута Общинска администрация. Пълно е с юристи, само в Общински съвет има двама юристи. И това при положение, че сред съветниците има достатъчно подготвени и знаещи адвокати. Много от назначените в Общинска администрация не знаят какво правят там, освен че се намират на „топли местенца“. А пък да не говорим, че общинските юристи не се явяват и на дела.

От друга страна, Общински съвет – Петрич не работи от последната сесия на 10 февруари. Ако предстоящият председател на Общински съвет стане депутат, или ако бъде свален от председателския пост след изборите, колко общо време нашият местен парламент в Петрич няма да работи и да решава въпросите на гражданите?

– От какво най-често се оплакват хората в Петрич?

– От толерирането от страна на общината на циганските своеволия. Всички си спомнят как съвсем наскоро бяха върнати 7 задържани от общинската охрана накуп ромски каруци. Те бяха в нарушение. Само че управляващите се разпоредиха да се пуснат, без да бъдат глобени. В същото време всеки български гражданин си плаща при нарушаване на правилата. Пуснаха ромите да си вземат каруците в граничното поделение. Това беше страшно унижение за служителите на Общинска охрана, служителите на МВР, а и за всички петричани, защото бе демонстрирано как общинската управа подарява безнаказаност на ромите.

Хората се оплакват също, че продължават да се крадат дърва. Пак съвсем наскоро бяха отрязани явори в близост до село Струмешница, на брега на реката. И никой не знае кой е бракониерът. Защо тогава взеха марките от кметовете на села, и назначиха общински горски?

Добавени коментари

кресна публикува:
23 Март 2017 | 20:36
Вмро в управлението стига с тия герберони
служител в Об администрация-Петрич публикува:
23 Март 2017 | 15:44
Този Областен управител Сарандев хубави е разпоредил проверка,ама знаети ли кой готви отговора на писмото в Общинската админстрация-Петрич?РИЛКА ФИЛИПОВА И ИЛИЯН УШЕВ,КАТО Ушевото се хвали,че навсякъде има позиции и не му дреме какво иска Облаостния управител.Отделно Капитанов,който е контрольор в местното ВиК уверил Ушев,че е съпартиец с Областния управител и е бил на среща с него.Отделно увереността им идва и от факта,че съпругът на Йорданка Атанасова-Председател на БСП-Петрич е на работа във ВиК и няма как "гарван гарвану око да извади".
Подгора публикува:
23 Март 2017 | 14:44
Браво Стояне смело напред ние сме с тебе...

Добавете Вашия коментар

TOP