Стойчо Стойчев - Президентът е абсолютно недиалогичен

22 Август 2023 | 10:25
0 коментара
Политика
България
Стойчо Стойчев -  Президентът е абсолютно недиалогичен

Президентът трябва да свикне, че живеем в парламентарна, а не в президентска република. Това заяви политологът Стойчо Стойчев пред „Фокус“ по темата за отношенията между президента и правителството.

„Управляващото мнозинство ще прегласува съответните законови разпоредби, с които няма да се иска повече одобрението от президента и ще се смени главният секретар на МВР.Президентът трябва да свикне, че в България живеем в парламентарна, а не в президентска република. Този въпрос ще бъде решен в обозримо бъдеще и то не в посока президента, а обратно“, категоричен бе Стойчев

.Политическият анализатор смята, че правителството и президентската институция няма да успеят да намерят начин да работят съвместно.„Премиерът показа, че е достатъчно диалогичен. Президентът е абсолютно недиалогичен. Досега Радев не е демонстрирал склонност за диалог, с когото и да било.

За последните 7-8 години, откакто заема тази длъжност, той не е влизал в отношения с някого, който не му е приятел“, каза още той.Стойчев обясни, че най-вероятно парламентът ще отнеме и правомощията на държавния глава относно назначаването на ръководствата на службите.„Президентът ще бъде разтоварен от отговорностите, които има за назначаването на шефовете на службите.

Не е работа на държавния глава да прави това. Ще бъде променена Конституцията, ако трябва“, смята политологът.Според Стойчев началниците на службите трябва да бъдат избирани внимателно и чрез съгласуване на няколко равнища, а не да бъдат „държани хора на всяка цена“.По темата за смяната на националния празник политическият анализатор заяви, че този дебат се води от много години.

В последните месеци обаче въпросът поляризира гражданите и това налага неизбежни действия.„Поради плуралистичния характер на парламента там има много голямо представителство на най-различни групи от обществото, които в момента са в управляващо мнозинство, а то е казало какво ще направи.

Самият президент го стимулира да бъде по-радикално в действията си, защото той много остро заема позиции, които отклоняват България от цивилизационния избор, който тя е направила“.Според него въпросът „за“ или „против“ смяната на националния празник може да бъде решен и чрез референдум, стига той да се организира спрямо законите в страната.

Добавете Вашия коментар

TOP