Стенописи на български художници ще украсят сгради в Босилеград

28 Юли 2022 | 10:35
0 коментара
Култура
Стенописи на български художници ще украсят сгради в Босилеград

Общ артпроект започват днес, 28-и юли, младежи от художествената школа "Новите майстори" в Кюстендил и техни връстници от Босилеград (Сърбия). Проектът предвижда създаване на стенописи в стил "Банкси" върху фасадите на частни къщи в граничната община. Идеята е на Евгени Серафимов, ръководител на художествената школа "Новите майстори", известна в България с проектите си "Майстора на един декар", "Саламандър върху 300 стъпала", "Гайтаните по поречието на река Банщица", "Плаващата картина на Майстора". 

Преди началото на проекта кюстендилски художници са обиколили различни локации и са избрали места, които да могат "да понесат" изображенията, да стоят на тях, да бъдат артистични, но да не нарушават градската действителност. В проекта ще участват по петнайсет души от Кюстендил и Босилеград. 

Началото на проекта ще бъде поставено днес, а официалното откриване ще бъде в събота - 30 юли, от 18:30 часа. Художниците ще рисуват на ръка и ще ползват проектори, с предварително изработени на програма ескизи. Ще бъдат използвани акрилни бои, които ще останат на фасадите десетина години.

Добавете Вашия коментар

TOP