Стефка Костадинова се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

23 Февруари 2024 | 08:10
0 коментара
Общество
България
Стефка Костадинова се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

Примата на българската и световната атлетика – великата Стефка Костадинов, издигна на друга висота кампанията „Подкрепа за българските капитани“. Тя е за моряците Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година.

Председателят на БОК без замисляне откликна на инициативата след пресконференцията по случай 100 години българска лека атлетика, която ще бъде отбелязана през ноември. На нея тя заяви: „Научила съм, че големият спортист не мрънка. Големият е голям, защото не мрънка! Мрънкат малките“. А след това за пореден път демонстрира, че е не само огромен спортист, но и човек. Широко скроена личност, която с действията си продължава да вдъхновява, да помага и да бъде пример. Олимпийска шампионка и световна рекордьорка (рекордът и от 209 сантиметра в скока на височина стои неподобрен вече 37 години!) се поинтересува от съдбата на моряците. А след това пожела да бъдат силни, да не падат духом, да прескочат това препятствие и скоро да са заедно със семействата си. 

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 г. – Никулден, Деня на моряците. Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, Лудогорец, Арда, Берое и Етър, както и от втородивизионните Беласица, Монтана и Литекс.

В кампанията участваха още:

– Треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев и изпълнителният директор на ЦСКА Стефан Орманджиев; Футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова; Бившият национал Илиян Мицански и спортният журналист Стефан Дамянов; Помощник-треньорът на Лудогорец Светослав Дяков; Националът Илиан Илиев-младши, който в момента носи екипа на гръцкия Кифисия; Скаутът на Борусия Дортмунд Николай Илиев.

– Професионален боксьор №1 у нас Кубрат Пуев; Носителят на Купа „Странджа“ Радослав Росенов, който е и трикратен европейски шампион до 22 г.; Треньорът на националния отбор по бокс за мъже Жоел Арате и помощникът му Валентин Поптолев; Федерацията по бокс; Боксов клуб Пирин Благоевград.

– Спортист №1 на България за 2022 и 2023 година Александър Везенков, който се включи от САЩ; Мъжкият национален отбор по баскетбол; Баскетболните легенди Георги Глушков – президент на федерацията, и Георги Младенов – треньор на Миньор Пк; Баскетболен клуб Черно море Тича; Бившата националка Лилия Янкова.

– Волейболните легенди Евегени Иванов и Николай Иванов, както и клубовете ЦСКА, Левски и Монтана.

– Федерацията по гимнастика – чрез Красимир Дунев (президент), както и от състезателите от националните отбори – мъже, младежи, девойки, състезатели по спортна гимнастика от Федерацията по адаптирана физическа активност.

– Невяна Владинова – вицепрезидент на Българска федерация по художествена гимнастика; Националките Боряна Калейн и Стилияна Николова; Треньор №1 за 2023 година в художествената гимнастика Марияна Памукова; Клубът по художествена гимнастика Локомотив София.

- 10-ата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.

– Звездата във вдигането на тежести Карлос Насар.

– Плувецът Петър Мицин, който е трети в анкетата Спортист на годината, взе Спортен Икар бе и избран за Най-добър млад спортист у нас; Габриела Георгиева – на световното първенство по плуване в Доха тя финишира шеста на 200 метра гръб и подобри националния рекорд с 2:09.95 минути.  Класирането й е четвъртото най-добро за женското ни плуване на световно първенство на голям басейн. 

– Легендата в биатлона Ирина Никулчина.

– Легендата в скока на височина Йорданка Благоева.

– Легендата в самбото Мария Оряшкова (шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка) и председателят на федерацията Росен Димитров.

– Националите по ски-ориентиране Антония Григорова и Станимир Беломъжев.

– Клубовете по водна топка Славия и ЦСКА.

– Уредникът на Националния музей на спорта Катя Иванова.

– Кампанията за първи път излезе от пределите на България благодарение на бившият треньор на ЦСКА – сърбинът Саша Илич. Той, също не остана безучастен, макар сега да е начело на гръцкия Атромитос.

Очаква се още тимове, а и големи фигури в родния спорт да подкрепят кампанията. Близките и приятелите изказват огромна благодарност на всички, участващи в нея. И вярват, че компетентните органи правят всичко възможно Любомир Чанев и Данаил Веселинов скоро да се приберат у дома.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP