Стефка Костадинова на 56: В живота непрекъснато търсиш още и още

25 Март 2021 | 07:52
0 коментара
Спорт

В съзнателния живот непрекъснато търсиш още и още. Дори когато имах всичко като титли и постижения, исках да подобря собствения си световен рекорд и това ме амбицираше до последното състезание. Това са думи на великата Стефка Костадинова, която признава, че не е осъзнавала какво е постигнала до момента, чак след като прекратява спортната си кариера. А тя е изумителна. Освен паметния скок - разписал се завинаги в световната книга на рекордите в спорта, българката е олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли.

Днес родната гордост празнува рожден ден!

Стефка проплаква на 25 март 1965 г. в Пловдив. Първоначално тренира гимнастика и плуване. Само в 7-ми клас тя вече е "майстор на спорта", а в 10-ти скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. След спортното училище, завършва спортен педагогически профил в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". През 1999 г. става вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. А през 2002 г. е заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Костадинова е избрана четири пъти за председател на Българския олимпийски комитет.

Феноменалният успех на нашето момиче се случва на 30 август 1987 г. Един забележителен ден, в който скокът на височина вече има български отпечатък - Стефка Костадинова поставя световен рекорд на Световното първенство по лека атлетика в Рим. 209 см - все още ненадскочени.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP