Стефан Апостолов: Ще се боря за каузата "Инвитро"

04 Август 2023 | 14:22
0 коментара
Общество
Благоевград
Стефан Апостолов: Ще се боря за каузата Инвитро

"Това, което мен най-много ме радва в приетия държавен бюджет е, че вдигаме парите във фонда на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР.). От 20 милиона бюджетът за инвитро става 22 милиона до края на годината". Това коментира за Радио Благоевград народният представител Стефан Апостолов. Той ще настоява за драстично увеличение на бюджета за 2024 година.

"Аз лично ще се боря този фонд  да финансира 80% от тази донорска процедура“, добави Стефан Апостолов, който е приел като лична кауза репродуктивните проблеми на хората от Благоевградска област. 

За пръв път от 14 години финансирането за инвитро процедури в България се увеличава. Семействата вече ще получават до 6000 лв. от фонда на Центъра за асистирана репродукция за инвитро опит, вместо досегашните 5 000 лв.  За целта са заложени допълнителни 2 млн. лв. в бюджет 2023. Това увеличение ще даде надежда на много двойки в страната, които чакат да бъдат подмопогнати в нелеката си битка за дете. Допълнителните средства ще компенсират нарастването в цените на консумативите.

Лоша статистика е, че същевременно пада и възрастовата граница на пациенти с репродуктивни проблеми. Пациенти на 23-27 години се нуждаят от донорски генетичен материал. Именно за това ще бъде иницирана и промяна в Наредбата за финансиране на донорството от парламентарната група на ГЕРБ.

Добавете Вашия коментар

TOP