Стартира XV Национален фестивал на изкуствата в Благоевград

18 Октомври 2022 | 10:52
0 коментара
Култура
Стартира XV Национален фестивал на изкуствата в Благоевград


XV Национален студентски фестивал на изкуствата бе официално открит в Благоевград. Организатор на инициативата е Факултет по изкуства към Югозападен университет „Неофит Рилски“, а началото ѝ бе поставено от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.
Първият ден на арт събитието, което ще продължи в рамките на две седмици, започна с представяне на шоу спектакъла „Лицата на таланта“, както и с откриване на специална изложба, подредена по повод 30-годишнината от основаването на специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ в благоевградския университет.
Участниците и гостите на фестивала бяха приветствани от името на ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков чрез заместник-ректора проф. д.изк. Йордан Гошев. Поздравления към участниците поднесоха още деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков и директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград Силвия Домозетска.
“Това е един прекрасен празник на изкуствата в нашия град. Всички ние се гордеем с Югозападния университет и с това, което правите. Нещата, които ще бъдат представени на тази сцена са още едно доказателство, че изкуството обединява, то създава мостове между хората, приятелства, изразява душевността на човека и то по най-красивия начин“, каза по време на приветствието си Силвия Домозетска, която поздрави участниците от името на кмета Илко Стоянов.
В първата вечер на фестивала бяха показани и откъси от различни представления, като продукциите в тяхната цялост ще могат да се гледат през следващите дни.
Програмата на най-мащабното студентско арт събитие продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства. Тя ще бъде открита днес, 18 октомври 2022 г. (вторник), от 15:30 ч. в Първи учебен корпус, етаж 1, фоайе.
Финалът на фестивала ще бъде поставен на 29 октомври в зала “Яворов” от 18.00 часа
Пълната програма на XV Национален студентски фестивал може да откриете на https://www.swu.bg/bg/eventsbg/863-nfa0107

Share this:

Добавете Вашия коментар

TOP