Стартира Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

08 Ноември 2023 | 08:24
0 коментара
Култура
Благоевград
Стартира Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

С шоу спектакъла „Лицата на таланта“ стартира шестнадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 

За поредна година в концертните, театралните и изложбените зали на университета си дават среща студенти от различни висши училища в страната, за да покажат пред публиката постигнатото през изминалата година.

 

Събитието бе открито от доц. д-р Валери Пастармаджиев, декан на Факултета по изкуствата на Югозападния университет и директор на фестивала.

Празничната програма започна с модно ревю на студенти от специалност „Мода“ в Югозападния университет. София Донева и Вира Киор представиха колекцията „Пътуване към традицията“, реализирана с подкрепата на гл. ас. д-р Татяна Христова, гл. ас. д-р Милка Александрова, гл. ас. д-р Росица Рангелова и старши преподавател Мария Онтева.

В рамките на тържественото откриване гостите имаха възможност да видят мултимедийна презентация на катедра „Културология“, озаглавена „Културно – историческо наследство от Югозападна България“. Програмата продължи с вокална група „Песнопойци“, ръководена от доц. д-р Бинка Добрева, които изпълниха „Три бюлбюла пеят”.

На сцената в зала „УСЕТ“ талант показаха и четвъртокурсниците от специалност „Актьорско майсторство“ с ръководител гл. ас. д-р Росица Обрешкова, които представиха „Монолог на Меркуцио“ от „Ромео и Жулиета“ и „Монолог на Феята“ от „Сън в лятна нощ“. Заслужени аплодисменти получиха и студентите от втори курс с ръководители доц. д-р Огнян Спиров и д-р Биляна Дилкова, които представиха откъс от „Женитба“ на Гогол.

 

Сред участниците на фестивала бяха и студенти от специалност „Съвременна хореография“. Те впечатлиха публиката с изпълнение на танца „Бягай, не спирай!“ по хореография на проф. д.изк. Анелия Янева, както и с композицията „Победители“ по хореография на Йоана Петева. На театралната сцена се изявиха и студентите от народния хор и оркестър към Факултета по изкуствата с ръководители доц. д-р Бинка Добрева и доц. д-р Валери Димчев. Със своите изпълнения интереса на публиката предизвикаха и студенти от специалност „Народна хореография“, които представиха „Игри от бамбук“.

В рамките на събитието беше открит „Музей на кинотехниката“, реализиран със съдействието на катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ към Югозападния университет. Във фоайето на зала „УСЕТ“ участниците и гостите на фестивала имаха възможност да се насладят и на изложба живопис, дело на студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Тя бе открита от ръководителя на катедра „Изобразително изкуство“ проф. д-р Емил Куков.

Най-мащабното студентско арт събитие ще продължи до 17.11.2023 г.

За снимките по време на откриването на фестивала се погрижиха студентите от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

Добавете Вашия коментар

TOP