Стартира делото срещу директора на училището във Вълкосел, забранил на деветокласничка да носи забрадка

14 Април 2016 | 16:06
0 коментара
Криминално
Стартира делото срещу директора на училището във Вълкосел, забранил на деветокласничка да носи забрадка

В Административен съд - Благоевград бе даден старт на делото срещу директора на училището в село Вълкосел. Съдебният процес започна по искане на родителите на 16-годишната Емине Шаматарева, която от началото на учебната година тръгнала на училище със забрадка. 

Изхождайки от Закона за народната просвета и вътрешния правилник, школският директор провел среща с момичето и родителите му и обяснил, че дъщеря им не трябва да посещава учебни занятия в този вид. Резултат от тях нямало и за това решил, че е най-добре момичето да бъде преместено в духовно училище. Това не се харесало на родителите й и те решили да заведат дело срещу Митко Джуков.

Пред съдебната зала ответникът обясни, че в училището има 378 деца, които спазват вътрешния правилник. Само Емине упорито отказвала да го прави. 

„Всички разговори, водени с Емине, са водени в присъствието на класен ръководител, педагогически съветник и родителите й. Бащата забрани на нас и социалните работници да провеждаме разговори с Емине без негово присъствие“, каза още директорът Джуков.
 
В съда пристигна и районният мюфтия на област Благоевград Айдън Мохамед, който заяви, че подкрепя момичето.
 
"Какво лошо има децата да ходят на училище със шалвари? Каква е разликата между шалварите, панталона и полата?", попита Мохамед и допълни, че става въпрос за личен избор. 
 
"Минаха годините, когато глобяваха ако ходиш с шалвари. Сега е същото с това дете", заключи мюфтията.
 
Пред съдебната зала дойде и шефът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. Той обяви, че застава плътно зад школския директор. 

Добавете Вашия коментар

TOP