Старт на новата парламентарна сесия-възлови кадрови промени и силни политически страсти

11 Януари 2024 | 08:30
0 коментара
Общество
България
Старт на новата парламентарна сесия-възлови кадрови промени и силни политически страсти

Днес стартира  една от най-натоварените с кадрови промени и заредена с политически страсти парламентарна сесия.

Нито едно решение не може да бъде взето без консолидираните гласове на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

 

Ротацията на премиера и председателя на парламента, очакваното обновяване на кабинета, десетки отлагани назначения в регулаторите и продължаване на съдебната реформа след промените в Конституцията от края на 2023 г. - това ще са акцентите в започващата днес (11 януари) нова сесия на Народното събрание.

 

Асен Василев - втори вицепремиер, ген. Атанас Атанасов - шеф на Народното събрание, а Никола Минчев - водач на листата при евроизборите - за такова разпределение на ключови постове в държавата се разбра вчера от интервюто на премиера Николай Денков

 

Той посочи, министри ще бъдат сменяни, само ако двамата с Мария Габриел са съгласни с дадена рокада. "Смени ще бъдат правени, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи", подчерта Денков. "Важно е всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил", изтъкна той. 

 

Така на политически тезгях са сложени оценки на настоящи министри, преценки за бъдещи назначения и съблюдаване на крехките баланси между некоалиционните партньори.

 

Заседанието трябва да бъде открито точно в 9 ч., но очертаващият се динамичен политически ден ще започне още по-рано. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че за 8.30 ч. е насрочена среща между него и лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. По думите му те ще обсъждат евентуални смени на министри при ротацията на Николай Денков с Мария Габриел в началото на март, номинациите на парламента за двама нови съдии в Конституционния съд и предстоящите назначения в държавните регулатори.

 

Макар управляващите формации да декларират увереност, че ще намерят разбирателство за обновеното правителство, на назначенията в кабинета и в регулаторите се гледа като сигурен източник на напрежение между официалните участници във властта - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", и неформалния им, но неотме́нен партньор ДПС. Изостряне на отношенията не е изключено и вътре в коалицията на втората по численост парламентарна група, както показа желанието на Атанас Атанасов от ДСБ да заеме мястото на председател на Народното събрание вместо Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Назрява конфликт в "Продължаваме промяната - Демократична България" заради председателството на парламента

 

В последните два месеца мнозинството даваше заявки, че към назначенията в регулаторите ще се пристъпи едва след като бъде окончателно договорено разпределението на над 80 позиции в 17 органа. Засега не е решено кога ще започне попълването на места, а въпросът е от ключово значение заради стратегическото предимство на този, който държи властта - Денков до март или Габриел след това. Заедно с кабинета, в който влизат 20 души и единственото име пред скоби е на Мария Габриел, местата за обсъждане достигат 100. За повече от тези постове ще се изисква квалифицирано парламентарно мнозинство от поне 160 народни представители., което означава, че ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС трябва да гласуват заедно, т.е. ще зависят една от друга за кадровите решения. 

 

Мандатите на повечето от подлежащите на избиране позиции надвишават срока на работа на парламента, поради което резултатите от кадруването не само ще определят функционирането на държавната машина за години напред, но ще имат отношение и към влиянието на участниците в управлението в бъдеще.

 

Най-належащите назначения са: 

 

  • Висшия съдебен съвет - петима; Висшия прокурорски съвет - шестима
  • Инспектората към Висшия съдебен съвет - главен инспектор и десетима инспектори
  • Комисията за защита на конкуренцията - председател, зам.-председател и петима членове
  • Комисията за енергийно и водно регулиране - председател
  • Комисията за финансов надзор - председател
  • Националната здравноосигурителна каса - управител и подуправител.

Най-спешната задача е ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС да намерят разбирателство за двамата съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Срокът за кандидатури изтича днес в 18 ч.

 

 Като номинация на ГЕРБ най-често се споменава името на председателя на парламентарната група Десислава Атанасова, а "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че издига съдия Борислав Белазелков.

 

Акцент остават и проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), по който България може да получи над 1.4 млрд. лв. от Европейската комисия. Оценката на политическите сили е, че предварително подготвеният от служебното правителство законопроект има недостатъци, като сред тях са: твърде нисък праг за обявяване на длъжник за неплатежоспособен; липса на яснота как да се подходи при обезпечени вземания и как те се отнасят към давността на дълговете за физически лица.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

 

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP