Старт на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник

26 Януари 2024 | 11:45
0 коментара
Култура
Перник
Старт на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) "Сурва", който се открива тази вечер  в Перник. Състезателните дефилета също ще започнат днес. Очакват се над 10 хил. участници, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя.

Проявите започват тази сутрин с откриването на Научна конференция на тема "Маскарадът и локалната общност" в Регионалния исторически музей (РИМ). Половин час по-късно ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския младежки дом. 

Днес ще се проведе и младежкото дефиле "Сурвакариада", в което ще участват 1100 ученици от пернишки училища. Точно на обяд ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с маскарадни групи от цялата страна. По същото време в галерия "Кракра" ще бъде представена и традиционната съвместна изложба на художници от Перник - "Сурва арт".

Официалната церемония по откриването на фестивала ще е довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл и със специални изненади.

По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни  диджей ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.  

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб "Калина" Брезник, фолклорна формация "Ритмика" Благоевград и "Виво Монтана".

Освен маскарадните дефилета през трите дни гостите на Перник могат да посетят и изложбите на РИМ, както и единствения на Балканския полуостров Подземен минен музей, който е изграден в първите минни галерии в България. На метри от музея е и сградата на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето богатство и интересна архитектура. В сградата могат да бъдат посетени и експозициите подредени специално за празника. Любителите на историята могат да се потопят в миналото и чрез посещение на средновековната Пернишка крепост.

МФМИ "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. обичаят "Сурова", характерен за Средна Западна България, е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а БТА е сред основните му медийни партньори.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP