Старинния квартал „Вароша“ на Благоевград оживя, даровитите деца преминаха на присъствено обучение

07 Февруари 2021 | 09:59
0 коментара
Общество

Старинния квартал „Вароша“ в Благоевград оживя, след като школите към центъра за личностно и творчески развитие на децата на Благоевград започнаха да се обучават присъствено.

реставрираните за посещението на дипломатическия корпус старини къщи дават поле за изява на бъдещите художници, танцьори, виртуози на китарата пианото, на бъдещи актьори, математици, литератори и мн. др. Във „Вароша“ функционират школи по изобразително изкуство, керамика, фолклор, актьорско майсторство, конструиране, математика, литература, пиано, китара и др.

За дистанционното обучение в школата по време на пандемията, когато преподавателите контактуваха само чрез таблети, телефони и компютри разказа Даниела Богданова. Тя е преподавател по народно пеене и ръководител на фолклорна група „Бисери“.

„Никак не бе лесно, работим с много повече усилия, защото по някакъв начин трябва да завладееш вниманието на децата, така че да им стане интересно. Трудно е и за тях и за нас, но все пак голям купон става, когато не можем взаимно да си говорим, заедно да запеем, а един след друг по време на онлайн-обучението“, обясни Богданова.

Според нея всичко е в реда на нещата когато децата работят с любов, когато имат хъс за работа, когато знаят че рано или късно ще излязат на сцената, за да се запази фолклора, традицията и обичаите.

„Лесно няма никъде, важното е да се прави всичко с любов. Спазваме всички мерки, защото наистина здравето на децата, учителите и ръководителите е най-важно. Просто трябва да свикваме с всичко, което ни се налага, заповедите да бъдат спазвани и всичко ще си дойде на мястото“, допълни преподавателят по народно пеене.

Тя се надява, че всичко вече ще отмине, пролетта наближава, природата се събужда за нов живот, така и ние ще се събуждаме, важното е да мислим позитивно и да бъдем доволни от това, което правим.

„Слава Богу от четвъртък вече работим присъствено – и ние, и и децата сме щастливи от този факт, виждаме се очи в очи, можем едновременно да запеем, да затанцуваме, така че за нас така е много по-забавно. Но трябва да спазваме разпорежданията на министерствата“, категорична е Даниела Богданова.

А запеят ли децата, песента им се понася из притаилия дъх старинен квартал на Благоевград.

В школата по техническо конструиране и моделиране от края на октомври до скоро бяха в режим на онлайн-обучение.

За присъственото и неприсъственото обучение на бъдещите конструктори разказва главният учител Андон Мавродиев:

„В началото започнахме по скайп, после от декември по платформата „Тиймс“, обхванахме голяма част от децата, но истината е, че цялата календарна 2020 г. се занимаваха предимно с онлайн обучение. Присъствено работиха само през част от месец май и юни, което даде отражение в подготовката на децата. Но тяхното желание и това на родителите им бе за присъствено обучение“, обясни Мавродиев.

Той добавя, че по време на пандемията са натрупали опит как трябва да работят, а сега когато започнахме присъствено се прави пълна дезинфекция, спазват се и разпоредените мерки.

„От два дни работим с намален състав на групите-6 човека, което наложи по-голямо натоварване на преподавателите, тъй като групите ни са от 12-13 деца. Считам, че можем да отговорим на изискванията, тъй като кабинетите са просторни и децата са на достатъчно разстояние едно от друго. Така се пазим взаимно, за да не се заразим с коронавирус“, обяснява главният учител.

Той е категоричен, че родители, деца и преподаватели са на едно и също мнение: присъствено обучение.

 

 

„Като цяло ние обществото трябва да си направим изводите от целия този период-просто трябва да спазваме правилата, за да не стигаме до там да затваряме училищата. Чудил съм се как през януари тренировките по спортните игри в зали се провеждаха с над 10 деца, а ние бяхме на онлайн-обучение“, гневи се Мавродиев.

„Пандемията няма да свърши скоро, ще продължи още година-две, но ако спазваме правилата, няма нищо страшно. А с ваксинацията на преподавателите нещата ще тръгнат напред“, категоричен е преподавателят на бъдещите конструктори. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP