Стари български филми ще се излъчват в градския парк в Петрич до края на седмицата

05 Септември 2023 | 12:16
0 коментара
Култура
Благоевград
Стари български филми ще се излъчват в градския парк в Петрич до края на седмицата

Стари български филми ще се излъчват в градския парк в Петрич до края на седмицата. Инициативата „Патриотизъм под звездите“ е на сдружението „Арамии“ и е за втора поредна година. Филмовите вечери трябваше да започнат от днес, четвърти септември, но поради лошото време началото се отлага за утре, това каза за БТА Иван Заеков от сдружение „Арамии“.

 

От утре до неделя всяка вечер жители и гости на Петрич ще могат да гледат поредица от класически български филми от различни жанрове. Първи ще бъде излъчен филмът „Шибил“, каза Заеков. Той разказа още, че в неделя преди последната прожекция от сдружението предвиждат изложба на автентични оръжия и носии от 17-и, 18-и и 19-и век.

 

Всички носии и оръжия, които ще бъдат изложени, са наши лични, които сме събирали от страната, а много от тях сме върнали от чужбина. Някога те са били продадени в чужбина и ние сега се опитваме да върнем колкото можем, разказа Заеков.

 

„Основната цел на сдружението е опазване на българската история. Ние се стремим да запазим българщината, най-вече сред младите хора. Да запалим младите хора към българското“, каза организаторът.

От сдружението целогодишно посещават различни събори и мероприятия с исторически характер в цялата страна. За следващата година обмислят да направят голям събор с възстановка на историческа тематика на хижа „Беласица“ над Петрич.

Добавете Вашия коментар

TOP