Старчевата разлюля Разлог, хиляди кукери задрънкаха с чанове и звънци

01 Януари 2024 | 16:00
3 коментара
Култура
Благоевград
Старчевата разлюля Разлог, хиляди кукери задрънкаха с чанове и звънци
Хиляди кукери се събраха на вековния карнавал "Старчевата" в Разлог, информира Фокус. Още от ранни зори те задрънкаха с хлопки и звънци, за да известят настъпването на новата година, но и за да прогонят злите сили.

От кварталите, през целия град, та до площад "Преображение" хилядите чауши, мечкари с мечки, пазители на разложките традиции, облечени в носии орисаха всички за здраве и благодат.

В първия ден на 2024 година Разлог бе разтресен от магията на българските обичаи, ритмите на народните танци, звукът на тежки чанове. За поредна година седемте квартала на Разлог преминаха през централния площад "Преображение", под съпровода на тъпани и зурни, за да изиграят най-дългото кукерско хоро.

Добавени коментари

? публикува:
02 Януари 2024 | 08:17
Голямо представление, браво ма махалите! Само едно не ми стана ясно от къде Герчев намери парите за празничната програма през месец декември. Старите кметове нали бяха похарчили парите и бюджета е на дифицит, или всичко беше плюене.........
ххх публикува:
01 Януари 2024 | 20:16
Лично аз,още от дете,не съм харесвал кукерските празници.Винаги са пораждали в мен усещане за нещо примитивно и зловещо.Просто така го чувствам.Затова не ме интересуват тези езически обичаи.И не мога да разбера онези люде,които с удомолствие навличат разни неща,и опасани със звънци,подскачат по улици и площади.
Golyu публикува:
01 Януари 2024 | 18:17
Вие празнувате ЕЗИЧЕСКИ празник!

Добавете Вашия коментар

TOP