Стар храм събира важни гости и миряни на Димитровден в с- Брежани

24 Октомври 2017 | 16:50
0 коментара
Култура

Църковното настоятелство, кметът на село Брежани Благой Стефанов и ръководството на сдружение „Хора и традиции” - Румяна Панова и Снежана Стоименова изградиха обща програма на честванията на храм „Свети Димитър”, която подкрепи кметът на община Симитли Апостол Апостолов, а Неврокопският митрополит Серафим благослови.

Основна мисия на организаторите беше да се ремонтира храмът. Предприе се мащабна дарителска кампания. За радост, на молбата на трите организации, със съдействието на кмета на община Симитли, откликна Дирекцията по вероизповедание и се отпуснаха 10 хиляди лева за ремонтни и строителни дейности.

Кметът на селото Благой Стефанов с добри строители от Брежани денонощно работиха и в подготовката на северната стена за боядисване изпод мазилката „започна да се появява икона”… стенопис на покровителя на храма - Свети Димитър. Според експерти, това е стенопис от Втория период на храма, но тепърва ще се търсят и оценяват стенописите. Факт, обаче, е, че това е икона на свети Димитър, който като че благославя доброто!

Към дарителите се присъедини Венелина Лазарова, ландшафтен архитект, която направи проект за външно и вътрешно озеленяване и Павел Стоименов, който помага винаги на родното си място.

В срещата с Негово Високопреосвещенство, състояла се малко преди празника, кметът на селото Благой Стефанов, Снежана Стоименова и свещеник Яне Неделковски начертаха перспективите за храма: а именно, основен ремонт на покрива и преодоляване на основния проблем с пропукването на храма, търсене на средства и възможности за решението им..

Негово Високопреосвещенство не скри удовлетворението си от свършената работа за празника на 26 октомври и ще води лично тържествена света литургия с участието на свещеници от епархията в съпровод на световноизвестния хор „Йоан Кукузел”.

Неврокопският митрополит похвали инициаторите за мащабната кампания „Да върнем децата в храма” – съвместна инциатива на организаторите с ръководството на СОУ Кирил и Методий – Симитли. Над 150 деца влязоха в стария храм в Брежани и се научиха да се кръстят, научиха кой е свети Димитър, как се подреждат иконите, запознаха се с историята.

На 26 октомври храмът очаква много гости, миряни, поканен е лично и Симеон Сакскоруготски, чийто баща – цар Борис III е дарил един от полилеите.

Ще има водосвет и ще бъде раздаден курбан за здраве.

На 26 октомври храмът очаква всички, които вярват.

В доброто. В българщината. В християнските ценности.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP