Станишев: Никой да не си мисли, че изборите са решени!

02 Октомври 2016 | 16:54
0 коментара
Политика
Станишев: Никой да не си мисли, че изборите са решени!

От изявлението на премиера стана ясно, че потенциалните кандидати на партията се елиминират по необходимост, което е тъжно за подпора на ГЕРБ. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти във Варна, където се провежда обучение на Партията на европейските социалисти и БСП на тема: „Активисти в действие. Как да спечелим президентските избори?“, съобщи „Фокус”.„В продължение на месеци всички медии и голяма част от обществото очакваха с трепет кандидатурата на партия ГЕРБ. Всъщност, за мен лично беше очевидно - който и да бъде посочен от премиера Борисов, ще бъде второ издание на г-н Плевнелиев, който трябваше пет години да пази стола за премиера. Сега ще трябва някой друг да пази още пет години, затова наистина не беше най-важното кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ. В крайна сметка това прилича на историята на матрьошката – очакваш едно, получаваш второ, трето, четвърто, пето като кандидатури, но то е все едно и също като съдържание. Стана ясно също така, че един голям проблем на ГЕРБ е Българската конституция, която повелява президентът да бъде обединител на нацията, а не представител на една партия“, посочи Сергей Станишев.

Според него това е силно предимство за генерал Румен Радев и Илияна Йотова. „Генерал Радев ясно показва във всички свои послания, поведение, че той желае да бъде президент на нацията, да имаме самостоятелна външна политика с характер, да се мисли отговорно за сигурността на страната. Той говори за комплексна сигурност, не просто отбрана, граници, полиция, а сигурност, която засяга сигурността на живота на гражданите, включително образованието, здравеопазването, демографската политика. Сигурен съм, че след като той и Илияна бъдат избрани за президент и за вицепрезидент, наистина ще положат огромни усилия тази институция най-сетне да бъде генератор на дългосрочни политики за страната и за гражданите, за да видят перспектива“, каза още Сергей Станишев.

„Може би един от факторите, които е натежал в полза на г-жа Цачева, е това, че вече си имат готов предизборен клип - известният клип на песента „Цъфнал гербер“ в изпълнението на г-жа Цачева, който със сигурност ще стане още по-популярен след днешния ден“, коментира Сергей Станишев.

По думите му не бива да се правят илюзии, че независимо от рейтинга изборите са решени. Сергей Станишев изрази мнение, че ГЕРБ ще заложат на технологията на изборната машина, на натиска, на организираното гласуване. „Те не желаят да има кампания на сблъсък на идеи, желаят да има ниска активност, желаят да имат служебна победа чрез тези методи. Тук битката за прозрачност на изборите и за честно преброяване на резултатите е жизненоважна за бъдещето на България и най-силният инструмент срещу този план, който е очевиден от страна на управляваща партия, е масово гласуване на българските граждани. Защото съдбата на България е в техни ръце и само те могат да бъдат противодействие, противотежест на тези изборни технологии, манипулации и фалшификации, които сме виждали и видяхме на президентските избори през 2011 година“, посочи още Сергей Станишев. БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP