Станишев: Гърция трябва да остане в Еврозоната

26 Юни 2015 | 09:26
0 коментара
Политика
Станишев: Гърция трябва да остане в Еврозоната

На координационна среща преди Европейския съвет днес левите премиери и лидери обсъдиха ситуацията в Гърция и Доклада на петимата президенти за задълбочаване на интеграцията в Еврозоната.

„Бъдещето на Гърция е в ЕС и в Еврозоната. Изборът не може да бъде между продължаването на политиката на ограничения и отказа от правенето на реформи. Ние спешно се нуждаем от сделка за Гърция, която включва сериозен ангажимент за прогресивни реформи и необходимата икономическа подкрепа“, заяви Станшиев на срещата.

Коментирайки Доклада на петимата президенти за задълбочаването на интеграцията в Еврозоната, Станишев подчерта необходимостта от засилване на социалните измерения на Икономическия и Валутен съюз.

„Трябва да подкрепим гъвкавостта в прилагането на нашите икономически политики и да заложим на координацията на фискалната политика, за да премахнем неравенствата. Искаме Съюз, който се грижи за хората и е справедлив спрямо пазарите, за да се гарантира устойчивостта на Европейския социален модел“, добави той.

На срещата присъстваха председателят на ЕП Мартин Шулц, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, пръвият вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, австрийският канцлер Вернер Файман, министър-председателят на Швеция Стефан Льовен, премиерът на Малта Джоузеф Мускат, лидерите на партиите-членки на ПЕС – Педро Санчес (Испания), Диедрик Самсон (Холандия), Джоузеф Тобиас (Унгария)./БЛИЦ 

Добавете Вашия коментар

TOP