Станимир Стоянов: Българските вина печелят едни от най-високите отличия

02 Юли 2015 | 07:29
0 коментара
Общество
Станимир Стоянов: Българските вина печелят едни от най-високите отличия

Българските вина печелят едни от най-високите отличия. Това каза за ‘‘Фокус’’ Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България.


„Една бърза и общо справка по отношение на спечелилите български вина, които са участвали на международни и световни конкурси, може да се види, че ние печелим с голям процент от вината, които очакват на тези конкурси”, каза още Стоянов.

По думите му българските вина печелят едни от най-високите отличия и, че едно от нещата, които не ни достигат да бъдем сериозно признати на световния винен пазар е именно маркетинга и промотирането на тези вина

"Емблематични за България са сортовете Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза и Гъмза. Аз лично като българин – енолог съм голям привърженик на нашите български местни сортове и нашата организация много работи във връзка с развитието на тези сортове и съответно вината направени от тях”, каза Стоянов.

Според него през 80- те година, когато България е развивала своето лозаро- винарство в посока международни сортове като Каберне совиньон, Мерло, с които сме били повсеместно известни в световен мащаб, в момента се наблюдава една по- голяма разнообразност в сортовата структура на лозята и избите, което ни кара да кажем, че има отявлена звезда, но ако говорим за българските местни сортове като разпространение, информация за него и работа с него, на първо място може да бъде поставен Мавруд, а след това и останалите български сортове- Рубин, Широка мелнишка лоза, Гъмза”, каза още Стоянов.

Станимир Стоянов: Българските вина печелят едни от най-високите отличия

Добавете Вашия коментар

TOP