Станимир Станимиров -Чачи: Рафтингът се превърна в една от емблемите на Симитли, заради безрезервна подкрепа от г-н Апостолов и неговия екип

19 Октомври 2023 | 12:26
0 коментара
Общество
Благоевград
Станимир Станимиров -Чачи: Рафтингът се превърна в една от емблемите на Симитли, заради безрезервна подкрепа от г-н Апостолов и неговия екип

Станимир Станимиров – Чачи: Рафтингът се превърна в една от емблемите на Симитли, защото срещнахме безрезервна подкрепа от г-н Апостолов и неговия екип, без тях нищо от това, което се случва, нямаше да е възможно

 

Станимир Станимиров – Чачи е инструктор по рафтинг, каяк и алпинизъм. Успешно ръководи един от най-големите рафтинг центрове в Югозападна България, който ежегодно се посещава от хиляди туристи от България и света. Благодарение на съвместната му работа с г-н Апостол Апостолов и Общинска администрация, рафтингът се превърна в запазена марка на Община Симитли и нейна запазена марка. В интервю за Simitli.info Чачи сподели своите впечатления от работата си с г-н Апостолов и неговия екип, ето какво каза той: 

 

През годините рафтингът се утвърди като една от емблемите на Симитли. Как се случи това?

 

Станимир Станимиров – Чачи: С много работа от наша страна и от страна на Общинска администрация. Без подкрепата на местната власт нищо от това, което се случи, нямаше да бъде възможно. Имаме примери с други общини, които могат да развиват този спорт, но нещата не се получават. За пример мога да дам Кресна, защото част от река Струма минава и оттам. В Симитли нещата се случиха, благодарение на г-н Апостол Апостолов, който подкрепи нас и развитието на туризма.

 

Споменахте, че в годините назад сте срещнали голяма подкрепа от страна на г-н Апостол Апостолов и Общинска администрация, но няма как да не Ви попитам  лесно ли намирате съдействие от страна на местната власт и институциите?

 

Станимир Станимиров – Чачи: От личен опит мога да кажа, че в началото, когато започнахме с идеята да развиваме рафтинг в Симитли, нямахме база, нямахме място, използвахме Кресненските ханчета, които не бяха удобни за туристите. Така стигнахме и до г-н Апостолов, който веднага ни съдейства с намирането на земя, която да закупим. След това Общинска администрация изключително много и без никакви проблеми ни съдейства за смяната на статута, за да може да изградим базата такава, каквато е в момента с всички удобства – паркинг, баня, въжена градина и прочие. Ако бяхме срещнали негативно отношение и липса на визия за развитието на туризма и по-специално рафтинг туризма, то нещата нямаше да се случат. Категорично мога да заявя, че работим много добре с общината. Показателно е и това, че успяхме да открием нов Рафтинг център, който се случи благодарение усилията на Община Симитли, която разработи съвместен проект по програма с Гърция. Този нов център се намира в градския парк на Симитли. Правим всичко възможно, за да популяризираме все повече този спорт и да привличаме повече туристи в Община Симитли.

 

Тоест, ако правилно Ви разбирам, съвместната работа и усилията, които полагате заедно с местната власт, правят така, че Симитли да стане една от най-добрите дестинации за рафтинг в Югозападна България, а защо не и в цялата страна. Така ли е?

 

Станимир Станимиров – Чачи: Рафтингът се превърна в емблема на Община Симитли, с помощта на г-н Апостолов, още през 2009 година, когато при нас се проведе състезание за европейска купа с цел спортът да се популяризира. Това от една страна. От друга действително успяхме да привлечем много туристи не само от Югозападна България, но също така от страната и света. Това изключително много допринесе за цялостното развитие на туризма, за стимулирането на местната икономика и за осигуряването на работни места за населението.

 

Какво се промени през годините по отношение рафтинга в Община Симитли?

 

Станимир Станимиров – Чачи: Много неща се промениха. Да започнем от това, че в началото работихме само през пролетта, тоест около три месеца, а сега сезонът започва с официално откриване още през месец март и продължава до края на месец октомври. През последните няколко години много усилено работим за привличането на чуждестранни туристи, благодарение на което мога да кажа, че над 30 % от посетителите, които идват при нас, са от Израел и други страни. Те идват при нас през летните месеци и това, което казват е, че страшно много харесват района на общината и река Струма. Благодарение на всичко това туризмът се развива много. Районът на Коматинските скали е добър пример за дестинация, която привлича все повече хора. Изключително добре се развиват и други екстремни спортове, сред които парапланеризма. Работим много в тази посока заедно с Община Симитли, което бих казал, че е още един плюс в развитието на туризма.

 

И ако ми позволите бих искал да се обърна към всички хора, които ще прочетат това интервю и които са от Община Симитли – виждате колко много неща успяхме да постигнем с помощта на г-н Апостолов и Общинска администрация. Имали сме много обещания от съседни Общини, които са ни предлагали съдействие, но в крайна сметка нищо не се случваше, за разлика от Симитли. Тук нещата се случват и смятам, че това е показателно за управлението на г-н Апостол Апостолов и неговия екип!

 

Предизборна публикация!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

TOP