"Стандард енд Пуърс" повиши рейтинга на Гърция

22 Юли 2015 | 07:08
0 коментара
Общество
Стандард енд Пуърс повиши рейтинга на Гърция

Източник: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс"  (S&P) повиши с две степени дългосрочния кредитен рейтинг в местна и чуждестранна валута на Гърция до "CCC +" от "CCC-" със стабилна перспектива, се казва в съобщение на агенцията.

Освен това S&P потвърди краткосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валутата на ниво "C" със стабилна перспектива.

S&P коментира, че сценарият с гръцкия фалит вече не може да се смята за неизбежен и следователно шансовете Атина да напусне еврозоната са по-малки, макар и все още „високи“.

"Повишаването на кредитния рейтинг на Гърция отразява подобрените перспективи за ликвидност в Гърция след споразумението от миналата седмица за тригодишна програма, чрез европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), заедно с мостовия заем в размер на 7,16 милиарда евро за период три месеца, който правителството използва за погасяване на просрочени дългове към МВФ, а Централната банка на Гърция - за плащания на Европейската централна банка", се казва в съобщението.

Източник: Агенция "Фокус"   

Добавете Вашия коментар

TOP