Срив в бизнеса с имоти в Банско, тристаен апартамент падна до 20 000 евро

06 Юни 2016 | 06:57
1 коментара
Общество
Срив в бизнеса с имоти в Банско, тристаен апартамент падна до 20 000 евро

Драстичен спад в продажбите на имоти отчитат брокерите в Банско. Само през последната година се наблюдава понижение от 50%. Цените също са се свили главоломно надолу и ако през миналата година квадратен метър жилище струваше между 400-450 евро, сега е около 200-250 евро.

Според хората от бранша причината е, че Банско не може да предложи това, което купувачите търсят, а именно добра комуникация. Те признават, че в момента усилено се работи по въпроса, но това не задоволява клиентите.

„Само двама са купили тристайни апартаменти, и то за по 20 хил. евро, което е смешна цена. Тя е ниска, защото градът ни не разполага с това, което очакват хората - комуникации. Новият кмет работи по въпроса, но кога ще стане, не може да се каже. Пазарът на имоти е паднал до такава степен, че строителите не могат да си вземат парите, които са вложили. В сравнение с миналата година продажбите са намалели с 50%. Цената варира между 13 хил. и 20 хил. евро, което на кв.м. е от 200 до 250 евро, или апартамент от 100 кв.м в момента се търгува за 25 хил. евро.

Ако трябва да съпоставим цените с тези, които бяха в бума на строителството, спадът е в пъти повече. Най-скъпата земя, която съм продал в Банско тогава, бе 700 евро на кв.м през 2006-2007 г. Жилищата по онова време се котираха на цени от 1000-2500 евро на кв.м. Бизнесът е много жесток, в момента много от фирмите за недвижими имоти фалират. Аз съм самостоятелен, сам си работя и за момента издържам. Не знам другите агенции как се справят, те затова и фалираха”, каза собственикът на брокерска къща в курорта Димитър Никулчин от Банско, който е в бранша от дълги години.

И през тази година се запазва тенденцията от предходните - англичаните, които в бума на строителството бяха основната част купувачи, сега си остават основните продавачи на апартаменти. Интересен е фактът, че българите пък са основната част от купувачите и съставляват близо 80%, 10% са македонците, 10% руснаци и едва 1% са англичаните, решили да вложат пари в жилище в Банско.

Над 2000 са обявените за продажба жилища в Банско, предимно в апартаментни и хотелски комплекси. Търсене в околните населени места също няма. Голямо е предлагането от собственици на земя в Добринище, които са обявили за продажба парцели в регулация, но интерес засега няма. Дори и да се намери купувач, цената, която той предлага, е прекалено ниска и не задоволява собствениците.

Брокерите прогнозират, че за в бъдеще дори и да се увеличи търсенето, цените на имотите ще запазят сегашните си нива.

Според бранша, за да се увеличи интересът към Банско, освен добра комуникация и инфраструктура жителите му също трябва да положат повече усилия за приветливия вид на града.

„Жалкото е, че и хората не полагат усилия градът ни да е приветлив и чист. Никой не иска да чисти пред дома си. Много малко са тези, които го правят. Разчитат на общината. Другото жалко е, че хората не пазят нищо. Което се направи, се унищожава. Много жестоко е в Банско. Няма да се изкоренят тези предразсъдъци”, изрази разочарованието си Никулчин.Струма

Добавени коментари

Иван публикува:
06 Юни 2016 | 07:43
Даже и тази цена е висока при това презастрояване а нали ги лъгахте англичаните че ще печелят даже ако закупят жилище ,но и те не са толкова глупави сега продават и бягат завинаги от тук а и разкажат на още 20 да не идват те това сътвориха текива като този бизнесмен от статията

Добавете Вашия коментар

TOP