Срещата за Банско се провали

07 Март 2016 | 16:55
0 коментара
Общество
Срещата за Банско се провали

Насрочената за днес среща за Банско се провали. След близо три часа дебати между представители на консеционера, държавата и еко защитниците, до общо решение така и не се стигна.

Все пак от министерството на околната среда и водите заявиха, че се ангажират "да изискаме от концесионера в Банско - "Юлен", да създаде специализирана кадастрална карта и да изгради и поддържа регистър на съоръженията на територията на ски зоната". Това каза министърът на околната следа и водите Ивелина Василева на пресконференция след срещата в МОСВ.

Намерението съвпада с предложение на междуведомствената работна група към Министерския съвет /МС/, която беше създадена за изясняване на неяснотите в концесионния договор и излезе със заключения през м.г.

„Имаме готовност да създадем работна група за разработване на задание, с което да се изиска от концесионера да разработи специализираната кадастрална карта и регистър на активите, който да поддържа, каза Василева. Тя отбеляза, че за участие в работната група е поканен и представител на неправителствените организации /НПО/. Предложението е това да бъде част от изменението на концесионния договор“, поясни екоминистърът.

Ивелина Василева заяви, че резултатите от днешната дискусия, в която участваха министри, депутати, представители на институции, местната власт, НПО и концесионера, ще бъдат обсъдени в правителството и докладвани на премиера. Тя призна, че в рамките на днешната дискусия не е постигнат консенсус и призова природозащитниците, които изразиха несъгласия с представените становища от институциите, да подходят национално отговорно към формулирането на позицията във връзка със спорните въпроси.

„Трудно мога да се ангажирам с конкретни срокове, надявам се, че ще има преосмисляне на позицията и то в посока намирането на разумно, балансирано решение, защитавайки националния интерес, изясняване на всички спорни въпроси, ясното им регламентиране в изменението и допълнението към концесионния договор“, каза екоминистърът.

Василева поясни, че страна по концесионния договор е държавата и МС е органът, който трябва да вземе решение за пристъпване към неговото изменение, което да делегира като правомощие на екоминистъра.

„Пристъпване към изменение на концесионния договор би позволило на държавата да има повече приходи от концесионните плащания“, коментира тя.

В коментар на възможното решение за прекратяване на концесионния договор, Василева каза, че финансовото изражение на щетите би могло да бъде десетки милиони левове. В рамките на дискусията министърът на туризма Николина Ангелкова посочи като възможни преки щети стотици милиони левове, от Института за пазарна икономика - 285 млн. лева, а от междуведомствената работна група по казуса - 100 млн. лева.

„Непреките щети от евентуално прекратяване на договора са за развитието на ски туризма и спорта у нас, за местната икономика и значимостта на региона“, посочи Ивелина Василева.

Тя припомни и изразената от концесионера позиция за търсене на правата в съда при такова решение.

„Това означава години наред нищо да не се случва в Банско“, добави екоминистърът.

 

Добавете Вашия коментар

TOP