Среднощното ставане е признак на опасно заболяване

03 Август 2022 | 14:53
0 коментара
Любопитно
Среднощното ставане е признак на опасно заболяване

Може би на всеки човек му се е случвало да се събуди без причина посред нощ. Но има и такива хора, при които това се случва почти всяка вечер или поне много често.

Не само това, но и те изпитват нуждата да станат от леглото и да отидат да похапнат нещо. На пръв поглед среднощното събуждане изглежда безобидно, но това далеч не е така, алармира jenata.blitz.bg.

„Ако необяснимо защо се събуждате по никое време, то задължително посетете лекар. Причината е в това, че така тялото ви издава, че с него нещо не е наред и веднага трябва да се консултирате с лекар.

Истината е, че среднощното събуждане е признак на много сериозно и опасно заболяване“, предупреждава диетоложката д-р Яна Прудникова.

Експертът предупреди, че желанието за ставане от леглото през нощта може да е симптом на заболявания на вътрешните органи.

„Ако човек си ляга късно, но се върти, не може да заспи и наистина иска да яде, това показва, че той активно отделя адреналин в кръвта. Може дори да е субклинична надбъбречна дисфункция”, отбеляза експертът.

„Ето защо, ако забележите подобно поведение, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на преглед, включително и лабораторен.

Например тест за въглехидратна толерантност, който показва риска от развитие на диабет“, предупреждава диетоложката.

„Биохимията на панкреаса и черния дроб също трябва да се провери. Освен това лекарите ще трябва да проверят надбъбречните жлези, за да определят нивото на хормона кортизол “, каза още д-р Яна Прудникова.

Добавете Вашия коментар

TOP