Средата на седмицата най-предпочитана за сделка с имот

26 Ноември 2019 | 13:25
0 коментара
Любопитно

Дните в средата на седмицата са най-често предпочитани от купувачи и продавачи за сключване на сделки с имоти, твърдят повечето брокери от софийските посреднически кантори.

По-пренебрегнати са понеделник и петък, особено през лятото и при хубаво време в останалите сезони.

Според Даниела Грозева, собственик на агенция, наистина в понеделник стават по-малко сделки, защото брокерите и клиентите ни така си планират нещата.

„Дните с повече сделки зависят от сезонността. През лятото, когато хората повече правят и кратки пътувания, се избягват петък или понеделник. Сякаш най-често се случват нещата между вторник и четвъртък.


Най-активните месеци за сделки на пазара са октомври, ноември и декември. След това са април май и юни. Юли и август активността е по-малка, както и януари и февруари”, уточнява тя.

Наско Атанасов, шеф на друга столична агенция, също смята за по-слабо активни за сделки юли и август. „Септември е силен за наемите заради студентската кампания. През януари е пълно затишие. През февруари нещата зависят от времето. Студено ли е, на хората не им се ходи по огледи и затова сделките закъсват. След това през март всичко се започва отново. Обикновено в петък избягват да се спазаряват сделки, особено когато времето е хубаво и много хора са планирали да ходят извън града”, добавя брокерът.

„Понякога клиентите се влияят и от датите, влизащи в ретроградния Меркурий”, казва Стеляна Василева, брокер от друга софийска агенция за недвижими имоти. По думите й в последните месеци на годината винаги има повече покупко-продажби. „Понеделник пък не е активен за сделки, защото много се водят от принципа, че на този ден не се дават пари. Повече активност сякаш има по средата на седмицата”, добавя тя.

Друга нейна колежка, Полина Стойкова, изпълнителен директор на посредническа фирма, споменава, че на 11 ноември е имало много сделки независимо че датата е включена във въпросните рискови астрологични прогнози.

От началото на годината има още 5 работни дни, чиито дати съвпадат с номера на месеца - 4 април, 6 юни, 8 август, 9 септември, 10 октомври и 12 декември.

„От месеците в последните години август е по-силен за продажби, а септември, покрай началото на учебната година - по-слаб. По-малко сделки се правят и около отпуските и при натрупване на повече почивни дни. След това обаче октомври, ноември и декември са силни месеци. Понякога дори се уреждат сделки до последните часове на годината. Март също е много силен месец”, уточнява Стойкова.

Според председателя на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара Димитър Танев трудно може да се определи ден от седмицата с повече изповядани имотни сделки. „От месеците на годината обаче най-натоварени са ноември и декември”, категоричен е той.

Ирина Кънева, търговски директор на инвестиционно-строителна фирма, пък смята, че най-предпочитаният ден за сделки е петък. По думите й месеците август и септември от няколко години традиционно са с най-голям брой сделки. Според нея ретроградният Меркурий влияе на решенията само на някои от клиентите.

Тихомир Цаков, шеф на столична агенция, също има различно мнение от колегите си и смята, че сделки по-често се случват в началото на седмицата, защото хората са натрупали впечатления от предишната. „Най-активните месеци са в късната есен и началото на зимата. В началото на годината има много празници и трудно се организират огледи. Лятото хората са по почивки, но и тогава не са малко сделките, защото част от купувачите гледат например да са през септември в новото жилище, за да могат да си организират децата къде ще учат”, уточнява Цаков.

Според Константин Пандов, също собственик на столична агенция, често се случват периоди на необясним спад или активност. „Отдавал съм ги обаче на настроения, предизвикани от времето или предстоящи празници. Доста разпространено е и суеверието да не се дават пари в понеделник”, казва той. Брокерът споменава и за куриозни случаи от практиката си, като един от тях е за наемодател, искал наемателят му да е непременно човек от водна зодия.

Добавете Вашия коментар

TOP