Спрягат агент на ДС за външен министър след ротацията, бил компромисна фигура

10 Февруари 2024 | 19:27
0 коментара
Политика
България
Спрягат агент на ДС за външен министър след ротацията, бил компромисна фигура

Спрягат бивш служебен министър-председател за нов външен министър след ротацията. Това пише вестник „Уикенд“.

Според изданието „Денков се е запънал здраво и не иска да е образователен министър, а твърдо настоява да е външен. Борисов обаче не отстъпва, и затова ПП в краен вариант ще пробват с компромисната фигура на бившия служебен министър и дипломат Марин Райков“, обясниха запознати с кървавия дуел между двете големи партии.

 

Заради неспирната яростна битка за поста външен министър след ротацията, партньорите в коалицията ГЕРБ и ПП-ДБ, са на нож. Меракът за апетитния пост доведе до охлаждане на отношенията между премиера Николай Денков и бъдещия министър-председател Мария Габриел, след като и двамата настояват да поемат международната политика.

 

 

 

 

Според познавачи на биографията на Марин Райков е вероятен, като външен министър да отбранява по-неколебливо отношенията ни със Северна Македония. При сдаването на поста служебен министър-председател при мандата на Росен Плевнелиев Райков нарече народа на Република Северна Македония „нашите еднокръвни братя“.

Освен че е син на прочутия дипломат от кариерата Райко Николов, който е в САЩ още през 70-те години на миналия век, бившият служебен министър се оказва внук на комунистическото страшилище Милко Балев по майчина линия. Запознати с родословното дърво на дипломата разказват, че баба му е сестра на другаря Балев.

Марин Райков е роден във Вашингтон на 17 декември 1960 г., когато в посолството ни работи баща му Райко Николов.

Родителят му е тежка гвардия дипломат от кариерата, един от най-авторитетните ни през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 

г.

 

Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия. Мандатът му в Италия през 80-те съвпада с процеса срещу Сергей Антонов. Дипломатът бе разкрит като агент на ДС и КГБ под кодовото име „Виноградов“.

След като завършва Международни отношения, Райков-младши започва дипломатическа кариера във Външно министерство през 1987 г.

Той е първи секретар в българското посолство в Белград по време на войната в Босна през 90-те. В политиката нагазва през 1998 г., след като е назначен за зам.-министър в кабинета на Иван Костов, т.е. заместник на Надежда Михайлова с ресор „Балканска политика“. Следва посланически пост в Париж и Рим.

През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция. Пикът в политическата му кариера е 2013 г., когато президентът Росен Плевнелиев го назначава за служебен премиер. В същото време Райков поема и поста на външен министър.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP