Спортната легенда Даме Стойков пребори COVID-19 и дари плазма за лечение

05 Юни 2020 | 07:33
0 коментара
Спорт

Българската леганда в джудото и настоящ вицепрезидент на федерацията на бойния спорт у нас - Даме Стойков, днес дари кръвна плазма за лечение на Covid-19. Бившият спортист беше сред първите българи с положителна проба за коронавирус още през март. 

Заразата го хваща в чудесна физическа форма и след ефективно лечение Стойков я преодолява. Сега се радва, че вирусът е останал зад гърба му и предупреждава, че тази зараза в никакъв случай не бива да се подценява.

Реших да се изследвам просто така, без да имам симптоми и дадох положителна проба. След два-три дни започнаха и проблемите. И друг път съм изкарвал грип, но това няма нищо общо с обикновена настинка, не прилича изобщо на грип. Много тежък вирус, показателно е колко килограми стопих за нула време по болниците от него. И друг път съм се разболявал от грип и съм се излекувал бързо дори само с парацетамол. Този път беше ужасно“, разказва пред Tribune.bg Стойков.

Това не е “просто някакъв си вирус". Да - едни го изкарват по-леко, но други много тежко. Слава Богу, че не стигнах до фаталната фаза, но беше изключително неприятно и стресиращо за организма преживяване. Тези, които не вярват, трябва да ги водят по болниците да гледат такива като мен. 25 дни да не можеш да излезеш от стаята да видиш някого. Мускулатура ти просто изчезва. Ако не си психически стабилен, можеш да полудееш, добавя още бившият джудист. 

За намерението си да дари плазма за лечение на новозаболелите вицето на федерацията ни по джудо сподели преди дни пред национален всекидневник. Решението обаче, взел веднага щом разбрал за революционния метод на лечение. Направил си изследвания, които потвърдили, че е подходящ за донор, и не се поколебал да помогне. 

Според Стойков националният оперативен щаб се е справил повече от добре със ситуацията.

Чест им прави на Бойко Борисов и на Венцислав Мутафчийски, на целия щаб, че ограничиха разпространението на тази зараза. Само така можеше да се спре. И въпреки всичко виждате, че пак има заболели. Можем само да благодарим на нашите специалисти, които успяха да ограничат заболяването в България под минимума. Виждате какво става по света. В Италия какво чудо беше, Франция, Германия. В момента пик има в Мексико, САЩ, Бразилия, Русия. Ужасно е, хиляди смъртни случаи и милиони заразени. Всички ние сме длъжници на НОЩ и на Бойко Борисов, благодарен съм за усилията им”, категоричен е джудистът.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP