Според съда КТБ е фалирала на 20 юни 2014 г

04 Юли 2015 | 09:10
0 коментара
Общество
Според съда КТБ е фалирала на 20 юни 2014 г

Източник: Георги Димитров - Бруно, Vesti.bg

Софийският апелативен съд (САС) обяви за дата на начало на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) 20 юни 2014 г.

С това решение тричленният състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева отменя постановената от първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) дата на начало на неплатежоспособността на банката - 6 ноември 2014 г.

Решението на първа инстанция бе оспорвано както от прокуратурата, така и от БНБ. И двете институции обаче искаха за дата на началото на неплатежоспособността да бъде обявен 30 септември 2014 г.

Решението за датата е важно, защото с него е свързана валидността на цесиите и прихващанията с активи на банката. Колкото по-ранна е тя, толкова по-малко от тези сделки ще бъдат признати за законни.

Решението на САС подлежи на обжалване пред ВКС. 

Междувременно синдиците на КТБ съобщиха, че ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката.

Съобщението е във връзка с обнародваните днес в Държавен вестник изменения в Закона за банковата несъстоятелност, с които се удължава срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка от 14 на 30 дни, и предвид огромния обем получени молби, които трябва да бъдат анализирани.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, се посочва в съобщението.

По-детайлният преглед на исканията ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ за приетите и отхвърлени вземания към банката, смятат синдиците.

Във връзка с това синдиците информират, че списъкът на приетите вземания към банката ще бъде обявен в рамките на 30-дневния срок, регламентиран в чл. 64, ал. 2 от Закона за банковата несъстоятелност.

Източник: БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP