Спират рефинансирането на заеми с промени в закона

24 Август 2020 | 10:24
0 коментара
Бизнес

Спиране на рефинансирането на заеми, взети от потребителите предлагат промени в Закона за защита на потребителите, сочи становище на финансовото министерство от петък. Предложението е внесено в парламента от група депутати от ГЕРБ.

В една от промените е записано, че вземане срещу потребител може да се прехвърля само на фирми, вписани в регистър по Закона за кредитните институции. Във въпросния регистър обаче са само финансови институции извън банките.

- Реклама -

Експертите на министър Кирил Ананиев посочват, че ако този текст бъде гласуван, няма да има възможност изтеглен кредит от потребител да се прехвърли към друга банка. Операцията е рефинансиране е доста практикувана от клиентите, особено когато потребителят намери по-изгодни условия.

От финансовото министерство предлагат това ограничение да отпадне и вместо него да се направи регистър към Комисията за защита на потребителите на колекторските фирми. Така дейността им щяла да може да се следи и регулира. Ако текстът не бъде оттеглен, експертие предлагат да се прецизира и да се включат изрично и банките като купувачи на задължения на потребители.

Предложените промени в закона ще се очаква да се разглеждат от парламента наесен. Според новите текстове задължения не могат да се продават без изричното съгласие на потребителя. Регламентира се и дейността на фирмите, които се занимават със събиране на задължения.

Добавете Вашия коментар

TOP