Спешна помощ в Пиринско: От 460 случая за три дни, 120 свързани с Ковид

06 Април 2021 | 13:52
0 коментара
Общество

"ЭЕкипите на Спешна помощ в Пиринско са реагирали на 460 случая, от които 180 повиквания на телефон 112, а 280 души са били прегледани амбулаторно във филиалите само за три дни – от 2 до 4 април. 58 от обажданията на 112 са били свързани с Ковид-19, както и 63 от амбулаторните прегледи. От тях 18 са приети за болнично лечение, като най-много – 12, са в Благоевград, 3 в Сандански, 2 в Разлог и 1 в Гоце Делчев”, заяви за в. „Струма“ директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Красимир Михайлов.

„31 са хоспитализираните през тези три дни с други заболявания, от които 8 с инсулт, 12 с хипертонии, 8 със сърдечносъдови проблеми и др. През почивните дни спешните екипи са реагирали и на две пътнотранспортни произшествия – едното между Якоруда и с. Черна Места, а другото в Кресненското дефиле, като е оказана помощ на пострадалите.

Всички спешни екипи в Благоевградска област са в пълен състав. За момента нямаме случай да е отказан прием на болен от Ковид-19 поради липса на легла. Има натиск върху здравната система, но в сравнение с предишната седмица забелязваме леко намаляване”, отбеляза д-р Михайлов.

Макар и трудно, но все още могат да се намерят свободни болнични легла в ковидните отделения. Едно легло остава незаето за не повече от час, тъй като веднага след като бъде изписан пациент, друг постъпва.

В МБАЛ – Благоевград хоспитализираните с Ковид-19 са към 140, нови легла се разкриват в частната болница ПУЛС, които вече са към 80, и като се прибавят и 14 легла в общинския тубдиспансер и 7 в ковидния сектор на онкоболницата, то общият брой на болните е над 240 само в тези 4 лечебни заведения.

Над 100 са хоспитализираните в МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев, пълни са и ковидните отделения на разложката болница и Югозападната болница в Сандански и Петрич.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в Благоевградска област и ежедневно нарастващия брой на лица с доказана ковидна инфекция, със заповед от вчера директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов нареди на двете болници – МБАЛ – Благоевград и ПУЛС, да си взаимодействат. Пациентите със спешни хирургични заболявания, без наличие на коронавирус, от днес до 19 април включително ще бъдат обслужвани от хирурзите на държавната болница.

Добавете Вашия коментар

TOP