Спектакълът "Илинденските камбани" в Благоевград пресъздаде моменти от Илинденско-Преображенското въстание

30 Юли 2023 | 14:56
0 коментара
Култура
Благоевград
Спектакълът Илинденските камбани в Благоевград пресъздаде моменти от Илинденско-Преображенското въстание
Историческа реконструкция – спектакъл "Илинденските камбани“ в Благоевград пресъздаде моменти от Илинденско-Преображенското въстание 120 години след избухването му. Сред възрожденските сгради на благоевградския квартал "Вароша“ днес отекнаха гърмежи, за да припомнят за събития, свързани с мащабното въстанието на българското население в Македония и Одринска Тракия, предават от БТА. 

Възстановката бе организирана от благоевградската структура на ВМРО-БНД, община Благоевград, регионалния клон на Национално дружество "Традиция“, Регионалния исторически музей в града и Сдружение "14 пехотен македонски клон“. 

Историческата реконструкция – спектакъл е начин да можем по достойнство да отдадем почит на събитията, които са се случили преди 120 години, каза за БТА директорът на музея в Благоевград д-р Кирил Алексиев. Живата картина на превземането на Крушево и създаването на Крушевската република, пресъздадоха около тридесет мъже, влезли в ролята на въстаници и представители на османската армия и башибозук. Спряхме се на този момент, тъй като е една емблематична страница от летописа на въстанието, каза още д-р Алексиев. 

След възстановката, която събра десетки жители на града във възрожденския квартал "Вароша“, пред деца, младежи и възрастни беше проведен открит урок и бяха показани оръжия от епохата, сред които огнестрелни, боздугани и саби. 

Родолюбието е да уважаваш, да обичаш семейството си, приятелите и страната, това е най-малкото, което можеш да направиш като родолюбив човек, каза председателят на Национално движение "Традиция“ Огнян Маринов. Той разказа и за възстановките на движението, което е създадено през 1991 г., а в периода 2003 – 2005 г. започват и да пресъздават паметни битки и моменти от българската история. 

Тържественото отбелязване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание продължава в Благоевград и в следващите дни. На 1 август от 17:30 часа в залите на Регионалния исторически музей ще бъде представена втора част на експозицията "За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“. Част от изложбата бе открита на 20 юли на централния площад в Благоевград, а експозицията, поместена в музея, ще покаже документи, снимки и артефакти от епохата на въстанието. 

Също на 1 август от 21:00 часа в Благоевград ще тръгне факелно шествие със 120 факли, което ще премине през централната част на града. На 2 август в храма "Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите по време на въстанието, а от 10:00 часа ще бъдат положени венци и цветя на различни паметници в града. 

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли стар стил) и е въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор.

Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). На Солунския конгрес в началото на януари 1903 г. се взема решение за вдигане на въоръжено въстание, а на Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО през април е решено въстанието в окръга да започне на 20 юли (Илинден) същата година. На конгреса на Петрова нива (28-30 юни 1903  г.) началото на бойните действия в Одрински революционен окръг се определя за 6 август (Преображение Господне). Двете дати, които съвпадат с църковните празници Илинден и Преображение, дават и името на въстанието.

Добавете Вашия коментар

TOP