Спас Панчев: Амбицията на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” е тази година да имаме по-добро представяне на местните избори от това през 2011 г.

10 Юли 2015 | 18:43
0 коментара
Политика
Спас Панчев: Амбицията на Земеделски съюз  Александър Стамболийски” е тази година да имаме по-добро представяне на местните избори от това през 2011 г.

За предстоящите местни избори Агенция „Фокус” разговаря с председателя на партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Спас Панчев.

Фокус: Г-н Панчев, вярна ли е информацията, че плевенската организация на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" напуска партията?


Спас Панчев: На 1 юли в Плевен проведохме областна конференция, на която обявихме Красимир Атанасов за наш кандидат за кмет на община Плевен. Възложихме работа на областното ръководство да започне подготовка за изборите както в община Плевен, така и в областта. На 5 юли получихме писмо от Красимир Атанасов, в което в протокол той ни уведомява, че е проведено ръководство на общинската група в Плевен, на която общинското ръководство е взело решение на напусне партията и той да се яви от друга партия на изборите. Ние нямаме нищо против. Той остана недоволен от това, че нашата партия не може да осигури изцяло финансиране на изборите, тъй като нашата субсидия е ниска. Изглежда той е очаквал нещо друго и е взел такова решение. Протоколът е подписан от няколко души от ръководството, които са присъствали на това заседание. Днес подписах отговор до него, че приемаме решенията от протокола от 4.07. Искаме от него да възстанови печата при нашия областен координатор и да върне пълномощното, което му бяхме издали на изборите. Обърнахме му внимание, че не може да използва символи, лого, наименование на партията на местните избори. Ние ще издигнем нов кандидат за Плевен. Информираме, че всички членове на земеделската дружа, които остават наши членове, може да разчитат на нашето коректно партньорство. Нищо сериозно не е станало. Желая им успех, а другото сами ще го покажем на изборите в цялата страна.


Фокус: Каква е готовността на ЗС „Александър Стамболийски” за местните избори?


Спас Панчев: Имаме амбицията в много от областите да издигнем свои кандидати за общински кметове, кметове за населени места и свои листи за общински съветници. Виждам, че има сериозна активност сред членската маса на партията, което видяхме и на събора в Славовица. Всички потвърждават готовността си да работят активно и да спечелят по-добър брой места в общинските съвети и повече кметски места в страната. Мисля, че активната работа, която провеждаме през тези месеци, ще има добър резултат на местните избори.


Фокус: Ясно ли е вече за кои области и общини ще издигнете свои кандидати и дали ще влезете във взаимодействие с други политически сили в левия спектър за общи кандидати?


Спас Панчев: Започнахме от 1 юли срещи по места. В Монтана издигнахме като наш кандидат за кмет Любомир Иванов. Ще имаме кметове във всички населени места в Община Монтана, ще имаме и пълна листа за общински съветници – Лом, Вълчедръм, Вършец, Чипровци, Георги Дамяново. Във видинско ще имаме както самостоятелни кандидати в няколко населени места, така и кандидатури в коалиция с БСП. Във Враца по същия начин ще действаме. В петък в 11.30 часа имаме съвместна пресконференция с лидера на АБВ Георги Първанов във Велико Търново. В областта ще имаме общи кандидати с АБВ и ще представим нашите листи във Великотърновско. Ще имаме наши кандидати в Попово, в Търговище ще подкрепим кандидата на БСП. В Шумен ще имаме общи листи с БСП, а в областта наши кандидатури за кметове. Във Варна все още нямаме решение. Най-вероятно там ще подкрепим нашите коалиционни партньори от БСП лява България. В Разград, Добрич и Силистра ще имаме в част от общините представители. В Южна България сме насочили усилията си в Благоевград, където бях народен представител в миналото Народно събрание, Пазарджишка област, Пловдив – град и Пловдив – област, Стара Загора, Ямбол, Бургас и Хасково. В Кюстендил ще подкрепим общ кандидат на всички леви партии, а в общините ще имаме наши кандидатури. Ние подаваме ръка извън решението ни за самостоятелно явяване на много места на БСП като наш основен партньор. Приемаме на някои места да бъдем заедно с АБВ, с които имаме много общи виждания. Надявам се да имаме добри резултати на есен.


Фокус: Г-н Панчев, има ли брой кметове или областни градове, които сте си поставили за цел да спечелите?


Спас Панчев: До края на юли ще имаме готовност да кажем къде ще бъдат нашите представители като кандидати за кметове на общини и населени места. Амбицията ни е да имаме по-добро представяне от изборите през 2011 година. Тогава имахме няколко общински кмета, над 50 кмета на населени места и над 168 общински съветници в България.


Искам да помоля всички членове на ЗСАС активно да се включат по места, да издигат най-авторитетните и уважавани хора в общините и населението места за кметове и общински съветници, за да имаме на есен добри резултати и добро представителство в местната власт.
Цветелина ЦЕКОВСКА

Добавете Вашия коментар

TOP