Спартак води туристи в санданското село Склаве

11 Юни 2019 | 14:34
0 коментара
Култура

Гладиатори от Рим ще покажат майсторско владеене на меча и ще върнат хиляди жители и гости на санданското село Склаве във времето на Древен Рим.

Мъжете са от Gruppo Storico Romano от италианската столица и ще участват в демонстрации с десетки мъже от групата Legio I Italica от град Свищов.

Въстановките и традиционният панаир ще се проведат в местността Панаира на 22 юни /събота/ от 20,00 часа и ще привлекат вниманието не само на местните хора, но и на много туристи.

Старото име на село Склаве е Славе от латинската дума „Slave”, което означава „роб”. Селото е известно с тракиеца Спартак, като негово рождено място и с пазара си на роби, на които е продаден самият Спартак за гладиатор. Затова от няколко години тук се провеждат Спартакови игри.

Присъстващите ще видят как е изглеждал преди векове римски пазар на роби, как са се провеждали гладиаторски тренировки, какви тракийски и римски кулинарии и други стоки са се продавали на римското тържище. Ще има и богата фолклорна програма.

„Целта ни е да утвърдим древния панаир в село Склаве като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичай. Провеждането на Спартакови игри е факт с помощта на община Сандански”, заяви кметът на Склаве – Павел Пъхнев. В сградата на кметството има постоянна експозиция на бойно снаряжение на прочутите римски легиони. Тя може да бъде разгледана от всеки един гост на населеното място. Популяризирането на туристическите продукти и атракции в селото води все повече туристи в Склаве./илинден прес/

Добавете Вашия коментар

TOP