СПА и ски пълнят с нашенци и чужденци Добринище

13 Октомври 2020 | 07:28
1 коментара
Общество

Добринище е сред най-посещаваните родни курорти, защото предлага уникално съчетание от СПА и ски на туристите. Прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори водят все повече гости от страната и чужбина. Защото гората и водата даряват здраве и дълголетие. А тук те са препитание за трите хиляди жители на града. 17 са минералните извори с доказани лечебни качества, 18 литра в секунда е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, богат на сребърни йони. Жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 година признават, че печелят добре от туризъм.

Курортът е само на 7 километра он Зимната столица на Балканите – Банско. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски там. „Българи и чужденци идват заради минералните извори. На плажа има топъл басейн. Винаги има хора в него. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. Наши инвеститори също се редят на опашка да строят тук, но има свободни само частни терени, а цените са високи”, споделят местни жители. Целта на местната власт  еда не се позволи застрояване. В момента има 3 по-големи хотела, идеята е да построи само още един. Легловата база е 3000 легла, максимумът за населеното място е 5000. Туризмът дава хляб на местните хора. Почти 90 са къщите за гости, които са собственост на жителите на курорта. Мащабни ремонти се извършват сега в град Добринище.

Визията на курорта също се променя с времето. 160 000 лева бяха отпуснати преди време от Министерство на образованието и науката за изграждане на нова и модерна комбинирана площадка в Основно училище “Св. Климент Охридски”. Съвсем скоро учениците ще имат на разположение три игрища - за футбол, баскетбол и волейбол. Ще бъде изграден и тенис корт. Ще се направят скамейки и ще се инсталира и осветление.  Сградата на кметството също ще бъде с нов облик. 168 000 лева са отпуснати  за ремонта от Държавен фонд „Земеделие“ по Програма за развитие на селските райони. Европейският вид на Добринище ще бъде допълнен и от озеленяване на градинката до ул. „Георги Темелков” на стойност 10 000 лева, отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Реконструкцията на улицата приключи преди няколко седмици. Там са инвестирани близо 640 000 лв.

„Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото ни е по-силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин планина. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината”, подчертават жителите на курорта. Те чакат приемането на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. В него са предвидени още писти в планината и смяна на стария двуместен лифт, който е още от 1989 г. и е много бавен. За да идват още повече туристи.Кмета.бг

Снимки: Община Банско

Добавени коментари

Стилиян публикува:
13 Октомври 2020 | 10:05
Е убаво де, ма оти го нема Добринище в топ 100 на спа курортите в България? От 700 минерални извора Добринище никъде не се споменава. Иначе едно никакво село Баня печели всичко

Добавете Вашия коментар

TOP