Спа хотели дерат кожи

07 Февруари 2024 | 16:38
0 коментара
Общество
България
Спа хотели дерат кожи
Почивката в български спа хотел става все по-непосилна за бюджета на семействата.

Българите се отказват от местата с минерална вода през пролетта заради високите цени

От Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели прогнозират ръст на цените с още 10 на сто

Резервират на промоции, лятото още излиза изгодно

Спа хотелите вече дерат кожи и ваканцията в хотел с минерална вода и басейн става все по-недостъпна за потребителите, показват коментари и публикации в специализирани групи и форуми, в които потребителите споделят оценки на посетените места, плюсове, минуси, както и изгодни оферти. “Традиционно почиваме през пролетта в спа хотели с хубави басейни, но след кратко проучване на цените установихме, че тази година не можем да си го позволим. Препоръчайте ни изгоден хотел в планината за да не се лишаваме от отдиха съвсем” е все по-често задаван въпрос в специализираните групи за пътешествия, 

Справка в един от най-големите онлайн посредници за хотелско настаняване показва, че семейство с две малки деца трябва да плати минимум 350 лева за нощувка в хотел със спа център и басейн в превърналия се в нарицателно спа курорт Велинград, а най-много от офертите са от порядъка на 600-700 лева на нощ. Като офертата е за фамилна стая за четирима само със закуска. Което показва, че за дълъг уикенд от 3 нощувки са нужни между 1000 и 1800 лева само за нощувките, а отделно семейството трябва да отдели и средства за обяд, вечеря и евентуално глезотии като лакомства за децата, питие и спа процедури за родителите. В други спа курорти като Хисаря и Сандански картината не е много по-различна, а редовната цена за настаняване започва от около 350-400 лева за вечер за семейство с две деца.

Ако става въпрос за двойка, която няма наследници или иска да си подари бягство от тях, като ги остави на баба и дядо например, цената не е много по-евтина, като нощувка в спа хотел излиза средно около 250 лева на вечер, но достига и до 400-500 лева на нощ. Неслучайно през последните години в социалните мрежи се тиражират весели картинки, които сравняват цените на Малдивите с тези в спа столицата на Балканите - Велинград. Справка в сайтовете на туристическите агенции показва, че седмица на Малдивите в 4-звезден хотел може да бъде намерена при цени от около 5000-6000 лева за двама, като това освен настаняване и закуска включва и самолетния билет и трансфера до избраното място за почивка, а при промоции и още едно хранене през деня.

По-евтино може да излезе ваканцията за тези, които предпочитат да спят в апартамент в роден спа курорта, а да доплатят за достъп до спа център и басейн, какъвто се предлага в някои хотели, но не и в най-натоварените периоди или да ползват “градски плаж”, ако дестинацията разполага с такъв.

В същото време офертите за лятна ваканция към момента са в графата “ранни записвания”, което означава, че ваканциите се предлагат с отстъпка между 10 и 30 на сто от обявената цена. Седмица за двама през юли в 4-звезден хотел в Поморие, оценен като отлично място за настаняване от потребителите, може да бъде намерена за 800 лева в топ сезона, като офертата е с включена закуска. Ако сте с две деца до 13 години обаче цената за същия хотел нараства двойно и става 1500 лева за 7 нощувки в топ сезона със закуски.

От бизнеса прогнозират, че заради нараснали разходи в резултат на инфлацията цените през тази година на хотелското настаняване ще се увеличат средно с 10 на сто. Повече средства са необходими както за заплати за намиране и задържане на персонал, така и за снабдяване и режийни разходи, обясниха за “Труд news” представители на сектора.

Очакваното увеличение през 2024 г. на цените на нощувките е с до 10 на сто, твърдят участниците в анкета на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), в която са се включили собственици на обекти с общо над 17 000 хотелски стаи в страната. Това са прогнозите на 60 на сто от респондентите. Според близо 25 на сто от хотелиерите обаче цените ще останат непроменени, тъй като пазарът не може да поеме по-високи оферти. С близо 10 на сто се увеличиха и цените през миналата година.

Искат по-голямо капаро при записване 

Пакетите за чужбина също с увеличение до 20 на сто

Поскъпват самолетни билети и хотелите зад граница

Организираните туристически пътувания в чужбина също поскъпват, основно заради цената на самолетните билети.

Туристическите пакети за чужбина също са се увеличили с до 20 на сто през последната година, като ръстът се дължи на увеличение в цените на самолетните билети, както и на местата за настаняване по програмите, обясниха за “Труд news” представители на туристическия бранш. Ако само до преди пандемията екзотични дестинации в Азия и дори в Южна Америка можеха да се намерят на цени до 3500 лева, сега същите се предлагат на двойно по-високи цени, като поскъпването се случи на няколко вълни, обясниха от сектора. Основната причина е, че веднага след отваряне на границите хората бяха зажаднели за пътувания и буквално наводниха дестинациите за почивка и пътешествия, а самолетните компании, които по време на пандемията търпяха огромни загуби, веднага се ориентираха към компенсирането им и максимално възползване от нарасналото търсене.

Сред другите тенденции на пазара са все по-високите суми за капаро, които изискват агенциите при записване на туристи, както и по-кратките срокове, в които пътуващите могат да се откажат от договора си без солени неустойки. Ако до преди година-две фирмите искаха 10 на сто от сумата по контракта при записване, сега авансовите плащания са от порядъка на 30-45 на сто. Преди масово в договорите бе записано, че туристът може да се откаже до 90 дни преди датата на отпътуване без неустойки, докато сега тези срокове са сведени до няколко дни след записване за пътуването, а всеки отказ след това води и до финансови загуби за пътуващите. Причината, която посочиха от бранша са именно цените на самолетните билети.

За да намерят по-изгодни оферти за своите клиенти агенциите се принуждават да ги запазват максимално рано, а част от самолетните компании отказват да променят имената на пътниците и парите за директно платения билет се губят, обясниха представители на туроператори.

В чужбина почивката за празника струва 500-700 лева за седмица

Великден в България излиза от 250 лева до 2500 лева на човек

По-скъпи сме вече и от Антиб

Настаняването в 5-звезден апартамент в Антиб може да е по-евтино от това в родните спа хотели.

Да почиваш на Великден в България в най-добрия случай излиза също толкова, колкото и на море в Турция или Албания например. Но това се отнася единствено за най-изгодните оферти, а прякото сравнение в повечето случаи показва, че е доста по-изгодно да стегнете куфарите за чужбина, показват оферти за празника в онлайн сайтове.

Най-евтината цена за пакетна ваканция у нас е около 250 лева за три нощувки на база “ол инклузив” (всичко включено в цената). Ако искате просто да изберете хотел със закуска край морето например, тогава офертите за празника вървят по 45-50 лева на човек на вечер.

В същото време офертите за седмица ваканция в Турция и Албания например започват от 500 лева на човек, като в цената се включва и самолетен или автобусен транспорт до избрания хотел, медицинска застраховка и представител на място.

Ако искате да почивате в хотел в известния като притегателно място за богаташи Антиб например, можете да откриете оферта за настаняване през май за около 1200 лева за двама или 600 лева на човек на база нощувка с включена закуска в тризвезден хотел за седмица. Интересен е фактът, че цената е същата и за разгара на летния период. Ако държите на лукса и на петзвезден апартамент със собствен басейн тогава настаняването за двама, също в Антиб, излиза 2600 лева или по 1300 лева на човек за седмица. Офертата е за дом с две спални, кухня, трапезария, три бани, на 5 минути от плажа. В същото време в хотел у нас, който предлага настаняване само на възрастни, без деца, офертата за празника започва от 5000 лева за двама или 2500 лева на човек, при това не за цяла седмица, а само за 4 нощувки със закуски и “премиум вечеря”, както и ползване на спа инфраструктурата и басейна в хотела. Туроператорите преподават същата оферта и по 2900 лева на човек.

41 на сто от хотелиерите разчитат на български туристи

Най-големият проблем остава липсата на персонал

Чакат с 20 на сто повече приходи

Най-големият проблем за туристическия сектор остава липсата на персонал.

Най-големият проблем за туристическия бизнес остава липсата на персонал. Като водещо предизвикателство посочват недостига на служители 38 на сто от участниците в проучване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) сред собственици на общо 17 000 хотелски стаи в страната. Всеки четвърти представител на сектора се притеснява от невъзможността за дългосрочно планиране на бизнеса, 17 на сто от ръста на цените на стоки и услуги, а всеки десети - от спада на туристите от традиционни пазари.

Според бизнеса проблемът с недостига на персонал може да бъде решен чрез повишаване на заплатите за служителите, така че секторът да стане по-конкурентоспособен, чрез привличане на студенти и ученици, както и чрез внос на персонал от чужбина.

Голяма част от хотелиерите, участвали в анкетата, 41 на сто, декларират че разчитат основно на български туристи.
Близо половината представители на бизнеса планират инвестиция в ремонт или обновяване на базата, а всеки пети и вложение в нов обект или разширяване на съществуващия.

Две трети от участниците в проучването очакват да реализират през настоящата година до 20% ръст на приходите. По-песимистични нагласи имат около една пета от участниците, като сред тях преобладава групата, която не очаква промяна спрямо миналата година - 16% от общия брой респонденти.

Да отпадне таванът за преотдаване на плажни принадлежности

Концесионерите искат по-високи цени на чадърите

Комплектът вървеше по 25-30 лева

Концесионерите на плажовете искат да падне ограничението за максимални цени за отдаване на чадъри и шезлонги край брега.

Да се премахнат максималните цени за отдаване на чадър и шезлонг, заложени в концесионните договори, настояват стопаните на плажа. Ако исканията им бъдат удовлетворени, това би означавало значително поскъпване на морската ваканция. Срещу идеята се обявиха от туристическия бизнес. Хотелиерите от години настояват да се променят правилата за отдаване на плажовете на концесия, тъй като според тях стопаните им извиват ръцете, като им искат значителни цени за правото на ползване на всеки шезлонг и чадър от техни туристи, като в същото време при преотдаването на ивиците на собственици на хотели спират да изпълняват задълженията си по почистване на плажовете и осигуряване на спасители, които им се водят разходи по договорите.

При подписването на концесионните договори за отдаване на плажовете, променени последно от бившия туристически министър Николина Ангелкова, тя обещаваше сянка край брега по левче. Практиката обаче показва, че най-често през последното лято туристите плащаха по 25-30 лева на ден за комплект чадър и 2 шезлонга.

Искането си за отпадане на таваните за отдаване на плажни принадлежности, които сега са от порядъка на 6-8-10 лева на брой, концесионерите оправдават с инфлацията през последните две години, която повиши концесионните задължения към държавата.

Припомняме, че по време на пандемията същите стопани на плажовете внасяха 50 на сто по-ниски концесионни такси срещу задължението да намалят наполовина цените на шезлонгите и чадърите. Това доведе до истински бум на български туристи по плажовете и дори липса на свободни платени места. След връщането на цените обратно и увеличението им по 2 през миналото лято отново не бе проблем за туристите да намерят място, на което им искат 30 лева за сянка край брега.

Добавете Вашия коментар

TOP