Сотир Цацаров: До края на месеца ще назначим счетоводна експертиза по делото КТБ

25 Юни 2015 | 10:52
0 коментара
Общество
Сотир Цацаров: До края на месеца ще назначим счетоводна експертиза по делото КТБ

Последното, което се очаква по делото КТБ, е назначаването на счетоводната експертиза. Всичко друго е сърбано. До края на месеца ще бъде назначена и тя. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава БГНЕС.

Основното, което счетоводната експертиза трябва да изясни, е начинът, по който е функционирала банката. Досега тя не е назначена, тъй като е трябвало да бъдат осигурени средства за възнаграждението на експертите.

Цацаров обяви, че е възможно част от тези експерти да бъдат привлечени и като експерти по делото. Главният прокурор каза, че няма информация за това какво се случва с делото за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, но всички допълнителни документи, които са поискани от Сърбия, са предоставени.

Цацаров коментира и идеята на правосъдния министър Христо Иванов за извършване на независим одит на работата на прокуратурата. "В първия мониторингов доклад на Европейската комисия, в работата ми като главен прокурор, бе препоръчано извършването на функционален одит на прокуратурата. Той бе извършен, а планът за действие е приет от ЕК. При цялото ми уважение към битността на министъра в предното му битие на активист на НПО, нямаме нужда от подобно нещо. Освен това аз не виждам вариант, при който прокуратурата ще бъде подложена на одит от международна организация, при положение, че такъв е направен и ЕК го е приел", заяви Цацаров.

Според него са важни оценката на ЕК и нормалните граждани. "Иначе, че някой си е решил да си захрани организациите с нещо, да си го прави. Това е свободна държава. Но какво ще правим? Ще правим одит шест месеца. После сигурно пак ще изменяме Закона за съдебната власт. Тогава накъде? А онези неща, които ги има в по-нормалните държави, където делата свършват една идея по-бързо, това кога ще го правим? Крайно време е да се разбере и това, че законопроекти не могат да се правят на тъмно", добави той.

Добавете Вашия коментар

TOP