София се оформя като огнище на заразата! Седем положителните проби за коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"

16 Април 2020 | 07:44
0 коментара
Общество

Седем положителните проби за коронавирус в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци". Това сочат данните на Столичната регионална здравна инспекция. 

Инспектори от РЗИ с полицейска охрана издирват лица, които са контактни с болни в двата столични квартала.

Ще бъдат тествани повече от 200 души. Резултатите ще станат ясни в по-късно днес. 

От полунощ и в двата квартала има поставени КПП-та. Влизането и излизането се случва само със служебна бележка или декларация. 

Под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ–София пристигнаха в махалата във "Филиповци" със списък с имена на хора, които трябва да изследват. Причината – били са контактни със заразени, информира NOVA.

Oще преди да станат ясни резултатите, инспекторите започнаха да съставят и протоколи, с които поставят под карантина контактните лица.

От Националния щаб и РЗИ разясняват цялата процедура както за "Филиповци", така и за "Факултета".

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски обасни, че това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони.

"Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена. Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ", отбеляза той.

"Правим първо епидемиологично проучване, определяме кръга на контактните, освен това на място сега разпитваме, за да видим дали се разширява кръгът. Така си вървим и си вземаме проби и пак – допълнително правим проучването", коментира д-р Халова, главен инспектор от РЗИ–София.

От полунощ за двете махали беше въведен и специален режим на движение.

"Възложили сме на полицията да създаде нужната организация , така че да се контролира вход и изход от кварталите. Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа , което се доказва със служебни бележки. Също така ще бъде органичено движението вътре в квартала", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще се допуска единствено излизане до магазин за хранителни стоки или до аптека. Заповедта е до второ нареждане.

Междувременно София се оформя като огнище на заразата. От всичките 747 проби от страната -  447 са в столицата. Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP