София-расте, но не старее?

07 Март 2024 | 20:29
0 коментара
Общество
София
София-расте, но не старее?

Девизът на София - расте, но не старее, отнесен към начинът, по който расте дялът на сградите в града, ще създава все повече проблеми на софиянци. Факт са вече и жалбите от страна на граждани за презастрояване в отделни квартали. Инвеститорският интерес е насочен главно към южните райони - „Витоша", „Триадица", „Студентски", „Лозенец", „Панчарево", личи от издадените разрешителни за строеж. Рекордьор тук е кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов, известен още като #Комитата. Той е счупил рекорда по издаване на нови строителни разрешителни за мандата си (2019-2023). Точно 94 на брой за нови 145 987, 21 кв.м. Информацията е публично известна и е в отговор на питане на общинския съветник Карлос Контрера от миналата година. 

 

Любопитното е, че Константин Павлов идва на власт на вълната на възмущението именно срещу...презастрояването. Какво ли е накарало кметът да промени това си виждане остава загадка, но пък стана повод депутатът от ГЕРБ Александър Ненков да напише: "Не бе, не съм против новото строителство, против съм лъжците и лицемерите". 

 

А освен, че в Лозенец се издават на хаос разрешения за строеж, и всякакви сгради никнат като гъби след дъжд, кметът, оказва се, не се вълнува от това какво се случва след това. Така например редица сигнали от граждани за опасни строежи потъват административно. Отговаря се формално, че всичко е наред, но в действителност проблемите остават и опасността от нехайното строителство виси със страшна сила. Въпрос на време е да се случи най-лошото, коментират възмутени граждани, чиито сигнали са останали неразбрани и без движение.

 

Проявата на нехайство не е първата за Павлов. Неотдавна граждани сигнализираха, че в няколко недовършени жилищни сгради в Лозенец са се самонастанили обитатели, които създават редица проблеми на живеещите в съседство. Инвеститорите в жилищните сгради са бездействали и затова се е стигнало до образуването на гето, за чието премахване помогна догавашният шеф на ОбС-София Георги Георгиев. Самият той изрази недоумение от бездействието на районият кмет Константин Павлов, който има правомощия да направи проверки, да разпореди обезопасяване на сградите и да глоби собствениците за проявената от тях безотговорност.

 

Честите прояви на безхаберие от страна на районната администрация за действията на определени инвеститори в Лозенец събужда интерес към това кои са фирмите, които изглежда се ползват с известно благоволенение от страна на кметството. 

 

Една от тях, срещу която се знае, че има изпращани многократно сигнали заради начинът, по който се строи, неглижирането на закона и опасността за гражданите преминаващи в близост до строежа, е новострояща се сграда на ул."Сребърна". 

Инвеститор на обекта е Асен Лисев. 

 

КОЙ Е АСЕН ЛИСЕВ?

 

Как Асен Лисев трупа богатството си не е ясно. Като цяло той стои далеч от публичността. Едва няколко са интервютата с него, които могат да се намерят главно в медията близка до Демократична България (чиято номинация е и кметът на район "Лозенец") "Капитал". Малкото информация, която е известна за него и се твърди публично е, че управлява MBL и ръководи всички дейности на компанията в България. Във визитката му е записано също, че работи на имотния пазар в България от 17 години и започва, като брокер . Професионалният му опит покривал и широк спектър от финансови услуги, много сектори от недвижимите имоти, включително офис, търговски, индустриални сгради, жилищни имоти и други. 

 

След 3 години кариера в банковата сфера от 2005 г. той работи в сферата на бизнес имотите, като е консултирал много сделки за покупко-продажба на молове, офис сгради и парцели, както и проекти за изграждането, отдаването под наем и управление на офисни, търговски и други сгради, което безспорно изисква добри връзки и комуникация в районни и общински администрации.

 

Под повърхността обаче излизат и други интересни връзки. Близки и бизнес отношения с лихвари и синове на сътрудници на ДС. Към това спокойно може да добавим и кметски такива, твърдят запознати с битието на Лисев.

Неофициално името му също се свързва с меко казано съмнителни имотни сделки, за покупка и продажба на част или части от сгради, в последствие собствениците на останалите части биват принуждавани да продават останалата част на неизгодни цени, иначе започва да им се пречи под различни форми. С други думи много успешен, но с извиване на ръцете на своите нови съсобственици.

 

Официално Асен Лисев се свързва с участие в редица фирми.

 

Въпреки всичко продължаваме да си задаваме въпроса, защо един уж толкова успял човек, отказва да вземе мерки за новостроящата си сграда? А още по-озадачени сме от факта, че въпреки сигналите на граждани и реалната опасност за всички преминаващи в близост до строежа на Лисев, кметът на район "Лозенец" тупа топката удобно. Защо ли?

Добавете Вашия коментар

TOP