София пак гласува за кмет? Ето кога ще решават отиваме ли пак на избори

04 Февруари 2024 | 19:28
0 коментара
Политика
София
София пак гласува за кмет? Ето кога ще решават отиваме ли пак на избори

"Всичко зависи от резултатите, които ще получим при цялостния преглед на бюлетините. Ако няма такива резултати, които да налагат допълнителни задачи или отваряне на чувалите с бюлетини, което означава ръчно преброяване, ако се намерят и чувалите по мазетата, тогава делото ще бъде отложено.

Така, ако няма обезпокоителни резултати, които да водят до доводи за касиране на изборите, би следвало да се очаква в края на март или в началото на април да има решение на съда, който да постанови дали ще уважи жалбата на Ваня Григорова и Иван Таков, или ще бъде отхвърлена като неоснователна".  

Това каза пред БНР адвокат Милка Христова - бивш заместник-председател на СОС от БСП, адвокат на Ваня Григорова по делото срещу решението на Общинската избирателна комисия - София за определяне на Васил Терзиев за спечелил изборите за кмет на София.

До нови избори се стига, ако вотът е тотално опорочен, категорична беше тя и уточни:

"Флашката е запомнила едни резултати, а машината е отчела други резултати и СИК са записали в протокола резултати, различни от тези на флашките. Този факт е достатъчно основателен да направим извода, че машинният вот е бил ненадежден и не е отразил безспорните резултати".

По думите ѝ машинният вот на местните избори не е бил добре обезпечен откъм сигурност и верифициране:

"Изначално имаше не добре организиран машинен вот и прибързано решението на ЦИК. При положение, че на първия тур машините бяха изключени като ненадеждно верифицирани и сертифицирани, да бъде допуснато само за два дни да се претупа верифицирането и сертифицирането на машините, а изборната администрация не беше подготвена достатъчно добре. Събуди се съмнение дали подписите случайно не са квалифицирани и дали случайно не са създадени предпоставки да бъде променяно съдържанието".

Вещите лица констатираха редица секции, в които има направени промени при несработване на контролите с подписа на трима членове, което означава, че тази промяна е направена в ОИК и е недопустимо, посочи адвокат Христова и уточни, че има изискване в Изборния кодекс, според което:

"Всички останали данни, при несработване на контролите в ОИК и "Информационно обслужване", когато се констатират такива разминавания, да бъдат променяни с подписа на трима членове, но не и в случай на точка 12, където се разпределят действителните гласове между двамата кандидати. ...

Когато имаме промяна с три подписа, това означава, че промяната е направена в ОИК, което е недопустимо, защото в такива случаи се изисква отваряне на чувалите и броене на гласовете от самата секционна комисия. 

Експертизата констатира, че има промяна в разпределението на действителните гласове, направена само с три подписа, което е недопустимо. Това означава, че механично са решавали дали този глас да бъде за Ваня Григорова, или за Васил Терзиев". 

Според адвокат Христова гражданите на София "имат право на тази сага, защото като общество, ако не гарантираме сигурност на вота, тази тенденция ще продължи да се влошава, ще се намали легитимността на политическите сили и вместо да постигаме необходимия консенсус, ще се задълбочават противоречията в обществото".  

В предаването "Неделя 150" проф. Румяна Дечева, изборен експерт и бивш председател на Обществения съвет към ЦИК, коментира, че нищо до момента не показва фрапантни нарушения на "белите якички" (израз, използван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар по темата за изборите в София - б.р.):

"В същото време има фрапантно безотговорно отношение към целия процес от политическите партии. Не трябва да забравяме, че всеки един член на СИК е бил в списъка на политическа партия, която го е номинирала. ...

Имаше единични случаи на хора, които подменяха вота. Масовият случай на около 100 хиляди българи, които са били членове на СИК, е, че те са се постарали, не можем да обобщаваме негативно".

Според нея ключовата дума в целия изборен процес е "политическа воля". 

Тя обясни, че "фамозните липсващи флашки" не са липсващи, а са някъде в кутиите с много флашки:

"До момента не е правена такава проверка по съдебен път и затова никой не си е направил труда да организира така флашките, че при поисквани те да бъдат намирани веднага.

Това е просто за организиране и съм убедена, че такива случаи повече няма да имаме. Никой не се е замислял дали е необходим квалифициран подпис за всяка една флашка, за да може да се проследи дали записаното на нея е променяно, след като е приключил изборният процес. Това са малки неща, които съм сигурна, че ще бъдат направени".

Проф. Дечев подчерта, че на предходни избори машините не са давали грешки, каквито са отчетени при последните, защото ЦИК е променила хартията, която не отговаря на регламентираните изисквания от производителя на машините.

В обобщение изборният експерт изказа мнение, че преди следващите избори (на 9 юни за представители на България в Европейския парламент - б.р.) е необходимо да се направят промени в Изборния кодекс, но би могло да се поправят нещата и с административни мерки - методически указания в ЦИК.

"Виждаме много пристрастия в работата на ЦИК и гласуване по партийните линии. ... Тези хора имат мандат единствено да прилагат един закон, нямат право да дописват и да вземат решения според условията и променените нужди", посочи още проф. Румяна Дечева.източник:БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP